(VIDEO) Miloš Jovanović objašnjava svoju izjavu o Vulinu: Percipiraju ga kao intelektualno nedonošče 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik i poslanik Nove demokratske stranke Srbije kaže za Danas da je tema oko njegove izjave o direktoru BIA Aleksandru Vulinu – besmislena i pokazatelj da rijalitizacije politike.

Jovanović je, podsetimo, za KTV Zrenjanin ranije rekao da misli da Vulin svojim psihološkim profilom rođen za mesto direktora BIA.

„Nije lako biti na tom mestu. Ja ne bih mogao da se bavim takvim poslom. Treba da ste beskrupulozni. A ja to nisam. Treba da ste sposobni  da izigrate poverenje i ko vam je dao poverenje, prijatelja i kuma, morate da budete spremni da iskoristite to da biste neki obaveštajni podatak doturili tamo gde treba“, rekao je tada.

U video intervjuu za naš portal objašnjava da ono kako je opisao Vulina nije ni hvala, ni uvreda, već samo da kaže dve činjenice koje smatra takvim.

Predsednik Nove DSS napominje da su u toj izjavi bitne dve kontekstualne stvari koje je rekao i tokom intervjua za KTV – da nikada ne bi imenovao Vulina i da se na mesto direktora BIA mora postaviti neko „iz kuće“, profesionalac, a ne političar.

Poručio je da će ga smeniti kad dođe na vlast.

„Ne bih ga ni spominjao, ali ga je Aleksandar Dikić (novinar KTV, prim. nov), kao primer lošeg kadriranja vlasti. Zapravo znam da je percfepcija Vulina, pogotovo opozicionoj, je kao da je najveći, izvinjavam se unapred, moron. Zaista ima takvu percepciju, ako se neko u vlasti percipira kao intelektualno nedonošče to je Aleksandar Vulin“, navodi.

Na Dikićeve reči on je odgovorio da to baš nije tako, te u tom kontekstu rekao da je imao priliku da ga sluša tokom pohađanja Visokih studija bezbednosti i odbrane.

Na opasku novinara da je spominjan u predmetu grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao neko ko je navodo održavao kontakte s ovom grupom, kaže da to što je Vulin tada imao govor koji je i sadržinski i teorijski „pod konac“ ne menja činjenicu da ima afere, poput ove i one vezane za „tetku iz Kanade“.

Druga konstatacija je bila da mu se čini zbog Vulinove beskrupuloznosti, odnosno njegovog psihološkog profila, da bude na mestu šefa BIA, i dodaje da smatra da je nije loše da javnost to čuje kao njegov sud.

(VIDEO) Miloš Jovanović objašnjava svoju izjavu o Vulinu: Percipiraju ga kao intelektualno nedonošče 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

„Treća stvar koja se postavila je da li bi ga smenio. Sada kada bi bio smenjen Vulin, ne pričam zbog pritiska ulice, bilo bi zato što Amerika to traži. Ponavljam ja ga ne bih ni postavljao, smenio bih ga, i smenićemo ga kada osvojimo vlast. Ali pitanje je bilo sada – dakle jedino Vučić može da ga smeni. Da ga Vučić smeni dao bih izjava da „mi nemamo državu, da nam strana država, čiji se interesi kose sa našim nacionalnim interesima, kadrira po državi“, objašnjava on svoj stav.

Upitan šta bi uradio da li bi isto postupio kada bi Aleksadnar Vučić javno osudio postupanje potpredsednika Srpske liste ili biznismena Zvonka Veselinovića, koji se takođe nalaze pod sankcijama SAD, kaže da svako ko se ogrešio o zakon mora da odgovara.

Na opasku da se Vulin pod sankcijama našao zbog navodne veze sa kontroverznim trgovcem oružja Slobodanom Tešićem i da u obrazloženju sankcija spominje nelegalna trgovina narkoticima i kriminal, ponavlja da je načelno rekao da Vulina ne bi ni imenovao i da bi ga, da je na vlasti, smenio.

„Potpuno je jasno ja ih smenjujem, i ja ću ih sve smenio kad dođemo na vlast. Ali sada bi jasno bilo da bi smena Vulina bilo posledica američkih sankcija. Sve što su naveli kao obrazloženje nema veze, njih najviše brine, a i to je rečeno, samo malo manje glasno, zbog malignog ruskog uticaja. Iz moje perspektive to nije razlog za smenu, već ono što sam već rekao“, navodi.

Upitan da li mu je prihvatljivo da direktor BIA bude toliko blizak sa jednom zemljom, u ovom slučaju Rusijom, kaže da nije, te napominje da direktor BIA ne sme da bude političar, nego iz struke.

„To sam rekao i u emisiji na KTV. Znate, možete o Stanišiću Ledenom da pričate šta god hoćete, ne znam čoveka, nisam iz tog sveta, ali to je bio čovek iz struke. Ali to vam je bio profesionalac iz kuće iz DB-a. Takvi ljudi, odnosno ljudi koji su godinama u BIA, iz tog zanata. Ljudi, to je zanat, ne možete mene da postavite na to mesto. Ja sam profesor, ne bavim se time, niti me zanima“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari