Ministar Novica Tončev i poslanici opozicije iz Niša traže od Vlade više novca za jug Srbije 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar zadužen za razvoj najsiromašnijih opština Novica Tončev (SPS) zahtevaće od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da u predlogu budžeta za narednu godinu, za 44 nerazvijene opštine u Srbiji, bude značajno više od 400 miliona dinara.

“To je ponovljeni iznos od prošle godine, koji je, inače, vrlo mali. O tom problemu razgovaraću i sa predsednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem i tražiću od njega da i on zahteva da se taj iznos poveća”, naveo je ministar Tončev.

On je precizirao da i „putem drugih ministarstava može da se stvarno pomogne nerazvijenim opštinama“.

“Među nerazvijenim imamo i 19 devastiranih opština, u kojima zaposleni primaju 50 odsto prosečne zarade u Srbiji. Među njima je petnaestak sa jugoistoka Srbije”, rekao je Tončev.

On upozorava da najnoviji popis pokazuje da je jugoistok Srbije prazni i da država mora više da ulaže u nerazvijene opštine, koje se mahom nalaze u tom delu zemlje.

Poslanici opozicionih partija iz Niša podržavaju ovaj predlog ministra Tončeva.

Jelena Milošević iz Stranke slobode i pravde (SSP) kaže da je ona već u Narodnoj skupštini govorila o tom velikom problemu, kao i da će uložit amandmane na predloženi budžet Srbije.

„Jug Srbije je jako nerazvijen, a prema novom predlogu budžeta svaka nerazvijena opština bi trebalo da dobije po desetak miliona dinara. To je nedopustivo malo, posebno što u tim malim opštinama nedostaje mnogo infrastrukturnih objekata”, napominjem poslanica SSP.

Ona dodaje da u Gadžinom Hanu ne postoji vrtić, tako da su roditelji primorani da se presele u Niš, ako žele da rade, a nema ko da im čuva decu.

“Podaci sa poslednjeg popisa su alarmantni, nama se jug Srbije užurbano prazni. Naravno, građani ne žele da žive u mestima u kojima ne postoje osnovni uslovi za život”, kaže Milošević.

Đorđe Stanković, poslanik Narodne stranke, takođe, se slaže sa predlogom ministra Tončeva, uz napomenu da bi budžet za nerazvijene opštine trebalo da bude dupliran.

“Zašto jug Srbije ne bi mogao da ima neki svoj budžet, kao sto je pokrajinski u Vojvodini?. Zalagaću se kao poslanik da nerazvijene opštine, posebno jug Srbije, ali i Grad Niš dobiju mnogo više sredstava iz državne kase”, kaže poslanik Narodne stranke.

Poslanice Srpske napredne stranke iz Niša Jelena Žarić Kovačević i Svetlana Milijić nisu odgovarale na pozive Danasa, tako da smo uskraćeni za komentar o predlogu ministra Tončeva, koalicionog partnera naprednjaka u Vladi Srbije.

 Država da gradi stanove u malim mestima

Ministar Novica Tončev kaže da će na narednoj sednici Vlade Srbije predložiti da država gradi stanove i u manjim mestima.

“Izgradnjom stanova za pripadnike službe bezbednosti u većim gradovima, kao što su Niš, Vranje, Beograd, dodatno se smanjuje broj ljudi u manjim mestima. Policajac iz Gadžinog Hana, Surdulice i Vladičinog Hana kada dobije stan u Vranju ili Nišu, tu smo porodicu sa dvoje, troje dece „izgubili“ iz manjeg mesta”, objašnjava Tončev.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari