Ministarstvo kulture i informisanja: U Prištini prisvajaju srpsko kulturno nasleđe

Ostavite komentar


  1. INa delu je još jedan primer lažne brige o kulturnom nasleđu da bi se ono prisvojilo i falsifikovanjem utopilo u izmišljeno nasleđe nepostojeće države. Metod je poznat od ranije, reč je o obmanjivanju međunarodnih organizacija u pokušaju stvaranja utiska o postojanju neke nove vrste ‘kosovskog’ nasleđa“ navodi se u saopštenju Ministarstva.
    stiče se da je istovremeno reč i o skretanju pažnje sa stvarnog ugrožavanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, jer Priština po pravilu pokazuje navodnu zabrinutost za kulturno nasleđe upravo u trenucima kada stvara klimu straha i nestabilnosti različitim jednostranim i nasilnim potezima i uskraćuje prava Srba. Treba da se ukljuce medjunarodne zajednice i da se sprece te lazi i sile jedu preterani !!!

  2. Ovaj pokušaj manipulacije je posebno očigledan kada se ima u vidu duga istorija skrnavljenja, uništavanja, ugrožavanja i pokušaja preotimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji. Samo u prethodne dve decenije na prostoru Kosova i Metohije uništeno je i oštećeno više od 136 crkava i manastira, više od pet hiljada nadgrobnih spomenika, a uništeno je, ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta“, navodi se u saopštenju. Velike su to stete crkava manastira ikona i svega sto su silom i namerno ponistavali to pravo nisu imali takose to ne radi jeste velika sramota !!!

  3. Ministarstvo je ponovo pozvalo sve međunarodne organizacije koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa, da „ne nasedaju na ovakve predstave, već da svoj rad nastave u skladu s međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama“. Treba da reaguju dosta je bilo !!!

  4. Od 2000. porušeno je 156 crkava i manastira na Kosovu,
    Albanci na Kosovu i Metohiji uništili 135 crkava i manastira
    Na Kosovu godine uništeno 150 srpskih crkava i manastira,
    Broj oskrnavljenih i uništenih srpskih svetinja po zonama odgovornosti KFOR -a na Kosovu i Metohiji (ukupno 76)/RASPETO KOSOVO

  5. Za njih i za pola sveta nije nepostojeća država. Možemo mi pričat bajke našemu narodu do mile volje. Što ne podjemo da to zabranimo, da ne damo. Samo nas lažete. Imaju vojsku policiju, vladu, granicu, dokumente, pečate, carinu, obrazovanje. Sve atribute jedne države, a mi živimo u snovima, i zamajavamo i taj naš narod dolje. Pa hajde do to promenimo.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.