Mitropolit Porfirije: Bez Kosova nisam siguran da srpski narod ima budućnost

Ostavite komentar


  1. Tacno tako gospodine Porfirije, trebali bi smo svi znati pre nego sto se izabere izmedju tri najbolja ko kako razmislja o KiM. Lepo se dosetila nasa Crkva u vreme Komunista da se Ptarijarh bira na izvlacenje a sve zato da im ne bi Komunisti dirigovali ko ce biti Ptarijarh u Srbiji.
    Dugo nisam cula gospodina Atanasija Jeftica i kako on sada razmislja, nekada sam isla na njegova predavanja u SKC, tada je lepo razmisljao ali niko ga nije tada dobro cuo.

    1. Preosvećeni bi barem mogao, s obzirom na visoko mesto koje zauzima u našoj Crkvi, da svoj duhovni autoritet upotrebi za spasavanje male dece. „kuhinja na KIM“, a ne da se pojavljuje na nekakvim televizijama koje vode osvedočeni mafjaši, kriminalci i ko zna ko. Tj, zna se ko. ali treba reći „Bogu božije, i caru carevo“. Umete li vi to, Vladiko?

      1. Cini se da ce MITROPOLIT PORFIRIJE biti novi PATRIJARH, a mnoga eparhijska sedista i mitropolije popunjene mladjim velikodostojnicima. Jer, Porfirije, ili Prvoslav kako mu je rodjeno ime, rodjenje je u Bacu, a AP Vojvodina odavno nije dala Patrijarha, i izuzetno je obrazovan covek koji govori nekoliko stranih jezika. Jos je trenutno na sluzbi u Zagrebu, dakle EU, gde ce sigurno u narednih 5 godina, ako ne i duze biti fokus nase zemlje. Mada s obzirom na godine i cinjenicu da je funkcija patrijarha dozivotna, izbor mitropolita Porfirija na celo SPC, mogao bi da znaci dugorocnu orjentaciju na Eu od npr. 30 godina.
        Ali u SPC nikada nista nije unapred sigurno, jer u u nasoj crkvi se vlast bira kao u Americi. Pod uticajem neke mocne nevidljive ruke. Jer, SPC je u stvari nasa drzava, i jedini pravi izbori Srbi jos imaju u glasanju za kandidate SINODA. Dok su nam svi ostali u Skipstini, Vladi, Predsednistvu i Sudu nametnuti kadrovi, koji ne sluze nama, nasoj naciji i veri, vec stranom interesu.
        U svakom slucaju SMRT PATRIJARHA IRINEJA DONELA JE I PROMENU POLITIKE SRBIJE. Da li na Zapad ili na ISTOK saznacemo do proleca sledece godine. A, mozda vec i do SVETOG JOVANA, u januaru 2021. godine.

  2. Kosovo i Metohija i identitet Srba? Dovoljno je valjda uporediti stanje iz 19. veka sa onim u Kraljevini Jugoslaviji. Avnojsku civilizaciju, vreme posle oslobođenja da i ne pominjemo.

  3. Dr.Zdravkovic,vasa izjava ,je u najmanju ruku ne profesionalna .Ako nas maske , po vama stite 99% ako svi nosimo maske .,sta je sa ovima koji su u NAJBLIZEM KONTAKTU SA KASIKOM?

    Kontradiktorna ,sramna i uvredljiva izjava.

  4. Evo novog patrijarha!!! Čim gostuje na „Pinku“, to je dobar znak, koš da da intervju za „Informer“ i pojavi se kod Marića – definitivno je rešeno.

  5. Ja nisam siguran da je ima sa Kosovom. Zbog pogresne (nacionalisticke) politike nazadujemo vec 30 godina i sve vise gradjana Srbije odlazi iz zemlje, tako da insistiranje na Kosovu u Srbiji dovodi polako do nestajanja same Srbije. Al sta bi onda drugo radili politicari i crkvenjaci, kad samo znaju da nam prodaju maglu i svadjaju sa komsijama…

  6. Devedesetih sam bila sigurna da ja u hrvatsku vise nikad krociti. Danas bih vrlo rado otisla tamo da radim i zivim. Isto ce biti sa kosovom. Kad ga srpska vlada i predsednik priznaju, sve ce se smiriti, a hiljde lekara i inzenjera ce otici da radi na kosovu, jer ce plate biti mnogo vece nego ovde. Zivi bili pa videli.

  7. Naravno da ima, i to svetlu, samo je uslov da se reši gadova kao što je ovaj, koji decenijama i vekovima svesno i namerno sprečavaju civilizacijski razvoj te teritorije kenjajući ta sranja o nekakvom usranom kosovu, dok im te priče naravno služe da tu teritoriju i njihov ljubljeni „narod“ pljačkaju i drže u mraku i slepilu, da bi oni tako zadržali svoje pozicije. Zna taj šljam vrlo dobro da bi u naprednom i civilizovanom društvu koje bi se tu razvilo kad oni ne bi vukli nazad jedine pozicije koje bi mogli da imaju, bile pozicije sakupljača golubijih govana, i pozicije sakupljača sekundarnih sirovina iz kontejnera. Iz kojih bi se i hranili, naravno, kad psi pokupe bolje komade. Zato je jedini „društveni dijalog“ koji treba voditi sa tim srbendetinama, sa tim šljamom čovečanstva, onaj društveni dijalog koji se vodi preko nišana. To je dobro.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.