Momčilo Trajković za Danas: Umesto pravne države Kurti demonstrira silu 1foto (BETAPHOTO/Press centar UNS)

Tokom proteklog vikenda u Velikoj Hoči‚ srpskoj enklavi na jugu Metohije zapaljena je zastava Srbije na spomeniku ubijenim i otetim Srbima sa teritorije opštine Orahovac – žrtvama OVK.

Predsedniku Srpskog nacionalnog foruma i članu Inicijativnog odbora za obnovu rada Srpskog nacionalnog veća KiM Momčilu Trajkoviću tokom tribine u Čaglici telefonom su pretili najpre nepoznati muškarac, a potom i čovek koji se predstavio kao Šabi Demaku.

Iz Eparhije raško-prizrenske stigle su prve vesti o tajnom izmeštanju Spomenika oslobodiocima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata sa srpskog groblja u Prištini.

– Očigledno je da se pojačava nasilje na KiM i da vlasti u Prištini umesto delovanje pravne države sve više demonstriraju silu. Ovo je posledica Kurtije politike prema severu KiM. Svako misli da će nasiljem doći do rešavanja problema – kaže za Danas Momčilo Trajković.

On nije želeo da komentariše pretnje koje su mu preko telefona uputili nepoznati čovek i izvesni Šabi Demaku tokom okruglog stola koji je na temu „Srpska lista: Albanizacija srpskih opština u susret ZSO“ prošlog vikenda organizovao u Čaglavici.

Demaku se predstavio kao jedan od vlasnika zgrade koja se gradi na teritoriji opštine Gračanica tvdeći da „Trajković dira njegovu imovinu i da treba da misli dobro gde je krenuo“. On je insistirao da dođe pred Trajkovićevu kuću u Čaglavici.

Demaku koji je revoltiran što je Trajković objavio fotografiju njegove kuće kao primer „albanizacije Gračanice“, bio je upoznat da se telefonski razgovor snima i da su prisutni mediji.

On je ostao pri zahtevu da Trajković prestane da „ugrožava njegovu imovinu i lična prava“, kao i da se sa njim uživo sretne. Momčilo Trajković kaže da je „spreman da se sa Demakuom suoči, ali na sudu, jer veruje da su dozvole za gradnju date na nelegalan način – mitom i korupcijom“.

Lider SNF rekao je učesnicima tribine da ne zna ko je čovek koji ga je pozvao, ali da je „njegov zadatak bio da to uradi“, a prisutnim novinarima je najavio da će slučaj prijaviti Policiji ukoliko se pretnje nastave.

– To je očigledno pretnja, mi nećemo stati i moramo nastaviti sa svojim aktivnostima. Moramo da zaustavimo ovaj katastrofalan proces koji se dešava u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Oni koji su za to zaduženi ne rade svoj posao. Ja mislim da ova pretnja ima veze sa opštinom. Mi nećemo stati, tražićemo poštovanje zakona“, naglasio je Trajković, uz konstataciju da se pokušava da se problem prebaci na međuetnički nivo, prenosi Radio KiM.

Okrugli sto o albanizaciji srpskih opština na KiM pokazao je da i u Leposaviću postoji problem izmene etničke strukture stanovništva, o čemu je govorio Nenad Radosavljević, potpredsednik SNF.

Kako se čulo, to je problem u svim opštinama sa srpskom većinom u južnoj Pokrajini jer kosovski Albanci masovno kupuju zemlju i nekretnine. Prema oceni Milije Biševca iz Srpskog narodnog pokreta, tu „promena strukture u Srpskoj listi ne znači ništa jer, i dalje postoji jedan komandni centar u Beogradu“.

Uklanjanje Spomenika oslobodiocima u Balkanskim i Prvom svetskom ratu na Prištinskom groblju utvrđeno je na osnovu snimaka sa obeležavanja Dana primirja u vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini. On se tu nalazio još koliko tokom mitrovdanskih zadušnica, 4. novembra, što je zabeleženo na fotografijama Srba koji su na taj dan bili na groblju.

„Ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, a ni Eparhija Raško – prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na KiM, nisu bili konsultovani o izmeštanju spomen ploče oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, koji su podneli velike žrtve zajedno sa ostalim savezničkim vojnicima. Na ovaj način, ne samo da je zvanično gradsko preduzeće ponovo iskazalo nepoštovanje prema spomen obeležju na pravoslavnom groblju na KiM, već se prekrajanjem istorije pokušavaju zamagliti nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima. Time se pokazuje i kakva bi sudbina našeg kulturnog i verskog nasleđa bila kada bi zaštita tog nasleđa bila prepuštena isključivo kosovskim institucijama“, saopšteno je iz ERP.

U saopštenju se najavljuje da će „pravna služba ERP razmotriti sve mogućnosti kako da se spomen ploča vrati na svoje prvobitno mesto i da se srpsko groblje u Prištini dostojanstveno sačuva u budućnosti“.

Kancelarija za KiM Vlade Srbije ukazala je juče da „posebno zabrinjava činjenica“ što je spomenik izmešten „pred očima stranih predstavnika na KiM, što otvara pitanje da li Priština u svojoj politici skrnavljenja, negiranja i zatiranja svega srpskog ima zapravo odrešene ruke da tako postupa“.

U saopštenju Kancelarije za KiM se ističe da je o ovom „anticivilizacijskom činu“ Beograd obavestio međunarodne misije, uključujući i OEBS“ i da „zahteva konkretne odgovore i odgovornost počinilaca ovog vandalskog akta“. Uz podsećanje na nedavno uništeno pravoslavne groblje preoravanjem puta u Kosovskoj Mitrovici, u Kancelariji ocenjuju da Prištini „smetaju kako živi, tako i stradali Srbi“.

Kancelarija za KiM smatra da je spaljivanje zastave Srbije na spomeniku za 84 nevine srpske žrtve u opštini Orahovac, koji se nalazi na ulazu u Veliku Hoču „odgovorna albanska strana, koja želi da obeshrabri Srbe i slomi im duh“.

„Spaljena srpska zastava, preorane srpske kosti, izmeštanje spomenika srpskim herojima palim u Prvom svetskom ratu sa groblja u Prištini…, slika su i prilika Kurtijeve antisrpske mržnje, koja stimuliše ekstremiste“, ocenjeno je u Kancelariji za KiM koja je juče pozvala „međunarodne predstavnike i misije na Kosovu da odu kod spomenika ubijenim i kidnapovanim Srbima u Velikoj Hoči kako bi odatle poslali jasnu poruku da su nedopustivi incidenti za koje tvrde da su ‘etnički’ i da je reč o napadima na ‘srpsko postojanje na KiM'“.

Danasovi izvori u Velikoj Hoči kažu da ovo nije prvi put da je spomenik srpskim žrtvama OVK na meti napada. Oni objašnjavaju da je zastava Srbije spaljena tokom noći i da se proverom snimaka na kamerama pokušava da utvrdi identitet za sad nepoznatih lica.

Sabor SNV KiM 26. novembra u Beogradu

Sabor SNV KiM, na kome će se obnoviti rad ove srpske nadstranačke organizacije, osnovane septembra 1999. u manastiru Gračanica, održaće se 26. novembra u beogradskom Hotelu „Mladost“, izjavio je za naš list Momčilo Trajković. Skup na kome treba da se izabere novo predsedništvo i zvanično obnovi rad SNV KiIM trebalo je da se održi u avgustu u Gračanici, ali zbog problema sa dobijanjem odgovarajuće sale u srpskim sredinama na celom KiM, održaće se u Beogradu, gde je takođe bilo problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari