Ambasade Francuske i Nemačke: Spomen ploča palim srpskim vojnicima pomerena na našu inicijativu, samo nekoliko metara dalje 1Iks/Rode/Gero

Ambasade Francuske i Nemačke na Kosovu saopštile su danas da je na njihovu inicijativu pomerena spomen ploča palim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu na vojnom pravoslavnom groblju u Prištini, kako bi na to mesto bila postavljena nova u znak sećanja svim nastradalim borcima između 1912. i 1918. godine.

U saopštenju se navodi da su francuski i nemački ambasadori 11. novembra na vojnom groblju zajedno odali počast svojim palim vojnicima.

„Ovaj Dan označava kraj Prvog svetskog rata i kao što su podvukli ambasadori Gero i Rode u svom izjavama, zajedničko odavanje počasti našim vojnicima koji su tada bili neprijatelji nosi snažnu poruku pomirenja. To je i Dan francuskih veterana, dan sećanja na sve naše vojnike koji su izgubili svoje živi na dužnosti. Poslednjih godina, a posebno 2022., ova zajednička francusko-nemačka ceremonija bila je okaljana polemikom u pojedinim medijima na Kosovu zbog ploče kojom se odaje počast srpskim vojnicima koji su nastradali između 1912. i 1918. Srbija i Francuska su bile saveznice tokom Prvog svetskog rata“, navodi se u saopštenju.

Ovo polemika je, kaku ukazuju, bila nedostojna sećanja svih vojnika, francuskih, nemačkih i srpskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, ali i 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja Kfora u zaštiti svih zajednica na Kosovu.

Postavljena je nova ploča koja podseća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu na inicijativu Ambasade Francuske, a potom je, kako navode iz Ambasada, ploča u znak poštovanja srpskim vojnicima pomerena samo nekoliko metara, uz najveće poštovanje nakon obaveštenja Opštine.

„Ova ploča ostala je potpuno vidljiva na istoj lokaciji, kao što svako može da vidi na licu mesta i na priloženoj slici. Ambasade Francuske i Nemačke su razočarane što je ovaj gest pogrešno protumačen i dat uspon do političke eksploatacije. Ambasada Francuske izrazila je zabrinutost i u kontaktu je sa vlastima. Nastavićemo da odajemo počast svim poginulim vojnicima tokom Prvog svetskog rata“, poručuju iz Ambasada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari