Na groblju u Prištini vraćen spomenik srpskim vojnicima koji je pomeren na inicijativu francuske i nemačke ambasade 1Foto: BETAPHOTO/ANDRIJA IGIĆ/

Na prištinskom pravoslavnom groblju vraćen je spomenik srpskim vojnicima postradalim u ratovima od 1912. do 1918., na mesto gde se i nalazio pre izmeštanja prošlog meseca u sastavu spomen parka.

Do izmeštanja spomenika borcima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata došlo je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra.

Tada je na mesto spomenika spomenika srpskim ratnicima, postavljena ploča sa natpisom na francuskom, srpskom i albanskom: „Francuskim vojnicima palim na Kosovu“. Izmeštanje spomenika urađeno je na inicijativu Ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, potvrđeno je iz njihovih diplomatskih predstavništava a nakon osuda i reakcije srpske javnosti i institucija, prenosi RTS.

Izmestanje je urađeno bez znanja Eparhije rasko-prizrenske, koja je takođe oštro osudila taj postupak.

Obeležavajući Dan primirja u Prvom svetskom ratu, amabasori Nemačke i Francuske su 11. novembra polaganjem venaca odali počast postradalim borcima ali i vojnicima međunarodnih vojnih snaga koji su postradali na Kosovu.

Iz Opštine Priština su se tada ogradili od aktivnosti dve Ambasada na srpskom groblju u Prištini. Saopštili su da nisu primili nikakav zahtev za pomeranje spomen ploče i podsetili da lokalne vlasti nisu naložile izmeštanje, niti pomeranje spomen sploče.

Izmeštanje spomenika na Srpsko-francuskom vojničkom groblju u Prištini izazvalo je i brojne reakcije u javnosti, a grupa nevladinih organizacija i pojedinaca pokrenula je onlajn peticiju za njegovo vraćanje na staro mesto. Peticiju je poptisalo više od četiri hiljada građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari