Više od 1.000 građana potpisalo peticiju kojom se traži vraćanje spomenika srpskim vojnicima u Prištini 1Foto: BETAPHOTO/ANDRIJA IGIĆ/

Preko 1.000 građana potpisalo je online peticiju kojom se od ambasadora Francuske i Nemačke na Kosovu traži vraćanje spomenika srpskim vojnicima 1912 – 1918 na pređašnju lokaciju na vojničkom groblju u Prištini.

Online peticiju je pokrenula grupa intelektualaca iz redova srpske zajednice na Kosovu a tekst peticije je napisan na srpskom, albanskom, engleskom, nemačkom i francuskom jeziku. Potpisnici peticije, osim vraćanja spomenika, traže javno izvinjenje dvojice ambasadora.

„Duboko uznemireni vešću da je spomenik srpskim vojnicima iz ratova 1912-1918 na vojničkom groblju u Prištini izmešten na inicijativu francuskog ambasadora Olivijera Geroa i nemačkog ambasadora Jorna Rodea, srpska zajednica na Kosovu poziva sve zainteresovane da podrže peticiju za vraćanje spomenika na prethodno mesto, a da se dvojica ambasadora javno izvine za njihov nepromišljeni čin“, navedeno je u tekstu peticije.

Da se spomenik ne nalazi na lokaciji gde je nekada bio primetili su građani na fotografijama dvojice ambasadora tokom obeležavanja Dana primirja na pravoslavnom groblju u Prištini. Nakon toga je Eparhija raško-prizrenska potvrdila da je spomenik pomeren te da ih niko nije u vezi sa tim konsultovao.

Posle brojnih negativnih reakcija u srpskoj javnosti saopštenjem su se oglasile francuska i nemačka ambasada u Prištini. Potvrdili su da su pomerili spomenik srpskim vojnicima palim u prvom svetskom ratu u vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini. Kako su naveli, spomenik je premešten uz najveće poštovanje i da nijedno telo vojnika nije premešteno.

Ambasada tvrdi da se proteklih godina u pojedinim kosovskim medijima vodila polemika zbog postojanja spomenika kojim se odaje počast srpskim vojnicima stradalim između 1912. i 1918. godine. Dodaje se da su Srbija i Francuska bile saveznice tokom prvog svetskog rata tako da je to dan i francuskih veterana, ali podsećaju i na 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja za KFOR.

„Urađeno je postavljanje novog spomenika koja i podseća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu na inicijativu ambasade Francuske. Spomenik smo naknadno premestili u znak poštovanja prema srpskim vojnicima samo nekoliko metara, uz najveće poštovanje nakon što smo o tome obavestili opštinu. Ni jedno telo vojnika nije premešteno. Ovaj spomenik ostaje potpuno vidljiv na istoj lokaciji, kao što svako može da vidi na licu mesta i na priloženoj slici“, navedeno je u jučerašnjem saopštenju francuske ambasade u Prištini.

Dodaje se da su ambasade francuske i nemačke razočarane što je ovaj gest pogrešno protumačen i dao povoda za „političku eksploataciju“.

Ovo saopštenje, kao i način na koji je napisano, je izazvalno još jače reakcije javnosti. Nakon njega je grupa Srba sa Kosova pokrenula peticiju a urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević se otvorenim pismom obratila francuskom ambasadoru u kapacitetu nosioca Ordena viteza nacionalnog reda koji joj je upravo ovaj ambasador uručio početkom godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari