Kome smetaju srpski spomenici na Kosovu i Metohiji? 1Foto: Twitter @GermanAmbKOS

Tokom gotovo četvrt veka protektorata UN na KiM srpska groblja su minirana, rušena, raskopavana, odnedavno u Kosovskoj Mitrovici i preorana, ali do sada, sa izuzetkom NATO bombi 1999, u njihovom skrnavljenju javno nisu direktno učestvovali zapadni zvaničnici.

Iza skandaloznog tajnog izmeštanja Spomenika oslobodiocima iz ratova od 1912. do 1918. na urušenom prištinskom srpskom groblju stoje dvojica diplomata.

Jedan iz zemlje, čije je tradicionalno prijateljstvo sa Srbima vojno “overeno” baš u Prvom svetskom ratu, drugi iz zemlje koja je u 20. veku dva puta bila okupator na prostoru Srbije.

Ambasadori Francuske i Nemačke u Prištini javno su preuzeli odgovornost za ovo, Danom primirja u Prvom svetskom radu inspirisano “preuređenje” srpskog groblja u Prišini, u poslednjih 25 godina gotovo do neprepoznatljivosti uništenog.

Oni su bili uvređeni što je to “izazvalo toliku konfuziju u medjima”, jer je reč o odavanju počasti za 18 francuskih vojnika iz sastava Kfora, koji su “kosti ostavili” na KiM.

To ih nije zaštitilo od javnih osuda srpske strane.

Najpre pojedinih nosioca počasnih francuskih odlikovanja poput novinara Tatjane Lazarević, a oglasili su se i Kancelarija za KiM, Dveri, Stranka slobode i pravde, viđeni Srbi sa KiM…

Do juče u podne, više od 2.300 potpisa stavljeno je preko društvenih mreža na peticiju grupe srpskih intelektualca koji traže da se spomenik vrati na mesto, a Olivijer Gero i Jorn Rode javno izvine.

“Srpska groblja, kao najverodostojnije svedočanstvo identiteta datog prostora, pa otud i nepoželjna, oduvek su bila na meti Albanaca, kako u samoj Albaniji, u Makedoniji tako i, posebno, na KiM. Ubrzano sistematsko i neometano uništavanje srpskih grobalja započeto je odmah po uspostavljanju protektorata UN. Ovome je prethodilo bestijalno NATO razaranje pojedinih grobljanskih lokacija… Na srpsko groblje u Prištini razorne bombe NATO avijacije padale su u dva navrata. Iza njih smo zaticali ogromne kratere, daleko izbačene teške spomenike, izmešane kosti pokojnika. Sećam se i jednog, tu zatečenog, automobila koji je usled siline eksplozije odleteo uvis i zaustavio se na urušenom krovu stare grobljanske kapele”.

Kome smetaju srpski spomenici na Kosovu i Metohiji? 2
foto (BETAPHOTO/ANDRIJA IGIĆ/)

Ovo su neka od svedočenja profesora i pisca Mitre Reljić u knjizi “Srpska groblja na Kosovu i Metohiji: Uništena spomenička i jezička baština”, objavljenoj koliko pre tri godine.

Da li samo kratko pamtimo, ili su se zapadne diplomate ovog puta “preigrale”?

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari