Ambasada Francuske: Razmotrićemo tehničke mogućnosti da se svi spomenici vrate gde su bili 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Razmotrićemo, zajedno sa svim stranama, tehničke mogućnosti kako bi svi spomenici na vojnom delu groblja bili okrenuti onako kako su prethodno stajali – oglasila se večeras francuska ambasada u Prištini, nakon lavine kritika i osuda srpske javnosti zbog izmeštanja spomenika srpskim vojnicima stradalim 1912-1918.

Iz ambasade poručuju i da će razmatranje o „okretanju“ spomenika uključiti novu spomen ploču u sećanje na francuske vojnike koji su izgubili živote tokom službe u okviru KFOR-a, prenosi Kossev.

Navode i da žale zbog polemike vezane za reorganizaciju spomenika na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini.

„Francuska ambasada poziva na poštovanje sećanja na sve pale vojnike na frontu tokom Prvog svetskog rata, onako kako se to čini ceremonijom koja se zajedno organizuje sa ambasadom Nemačke, u znak francusko-nemačkog pomirenja“, zaključuju u saopštenju.

Podsetimo, prava prašina u vezi sa spomenikom srpskim vojnicima podigla se proteklog vikenda, kada se na slici sa ovogodišnjeg obeležavanja Dana primirja, za razliku od prethodnih godina, iza nemačkog ambasadora uočilo da se ovo spomen obeležje više ne nalazi na istom mestu.

Ispostavilo se u međuvremenu da je on sada izmešten u stranu što je prva potvrdila Eparhija raško prizrenska, koja je izrazila zabrinutost ali i sumnju da se na ovaj način vrši prekrajanje istorije odnosno pokušaj da se „zamagli nesporna istina o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima“.

Prištinski paroh, Staniša Arsić, kazao je medijima da je slučaj prijavio policiji tvrdeći da je  izmeštanje spomen ploče urađeno po nalogu ambasade Francuske u Prištini, što su u međuvremenu za KoSSev zajedničkim saopštenjem potvrdile francuska i nemačka ambasada.

Naveli su da je ceremonija povdom obeležavanja Dana primirja bila okaljana polemikama u pojedinim medijima na Kosovu i to upravo, kako kažu, zbog postojanja ovog spomenika kojim se odaje počast srpskim vojnicima stradalim između 1912. i 1918. godine.

A kontroverza je, smatraju, bila nedostojna sećanja na sve vojnike – francuske, nemačke i srpske, koji su poginuli u Prvom svetskom ratu, ali i „18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja za KFOR, u zaštiti svih zajednica na Kosovu“.

Saopštili su i da je postavljen novi spomenik koji podseća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu, a da su spomenik posvećen srpskim vojnicima naknadno premestili u stranu, samo „nekoliko metara dalje“, te da „nijedno telo nije pomereno“.

I dok iz ambasade tvrde da su spomenik premestili „uz najveće poštovanje“, ova odluka je naišla na osudu i kritike srpske javnosti, a potom i političkih zvaničnika, uz zahtev da se spomen obeležje vrati na svoje mesto.

Ujedno je pokrenuta peticija koju je do sada potpisalo više od 2.600 ljudi, sa zahtevom za vraćanje spomenika i javno izvinjenje dvojice ambasadora – francuskog i nemačkog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari