Mondolini: Srbija ima posebno mesto u srcima Francuza 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Francuska pridaje veliku važnost tome da se na dostojanstven način obeleži stogodišnjica okončanja Prvog svetskog rata, te će predsednik Emanuel Makron tim povodom 11. novembra organizovati veliku ceremoniju u Parizu, a 12. i 13. novembra će biti održan Pariski mirovni forum na koji je pozvan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, rekao je danas francuski ambasador Frederik Mondoloni na konferenciji za novinare u ambasadi u Beogradu.

Mondoloni je najavio i niz događaja u Srbiji kojim će biti obeležena stogodišnjica kraja Velikog rata, uključujući veliki prijem povodom oslobođenja Beograda 1. novembra i obeležavanje Dana primirja 11. novembra, otvaranje obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu u Beogradu, prijem 11. septembra povodom izdavanja knjige o francuskom vojskovođi Franšeu d’Epereu, karavan filma o Prvom svetskom ratu, koji će obići Srbiju, te veliki koncert u Kolarcu 23. septembra, naučne konferencije i izložbe…

On je naglasio da Srbija u sećanju na Veliki rat zauzima posebno mesto u Francuskoj i u srcima Francuza. „Znamo koliku je hrabrost pokazao srpski narod i da je Srbija pored Francuske najviše bila pogođena ratom, izgubivši više od četvrtine stanovništva“, ukazao je Mondoloni, dodavši da je predsednik Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem u Parizu izrazio poštovanje prema Srbiji zbog njene uloge u Prvom svetskom ratu i tokom tog susreta najavio posetu Srbiji do kraja godine.

Francuska je bila uz Srbiju od samog početka, od 1914, pomagavši je isporukom opreme i stručnim timovima i imala veliku ulogu kada se srpska vojska povlačila preko Albanije, istakao je Mondoloni. „Naša saradnja iz tog perioda se nastavlja i danas – bili smo saveznici u borbi za slobodu, a danas branimo slobodu i imamo zajedničke mirovne misije. Na širem planu radimo na očuvanju stabilnosti i podržavamo sve inicijative u tom smeru“, rekao je ambasador Francuske. On je ukazao da je naše savezništvo koje je bilo „bratstvo po oružju“ doprinelo razvoju drugih oblika saradnje, kao što je univerzitetska, te se posle rata 4.000 Srba obrazovalo na francuskom univerzitetu.

Zoran Đorđević, ministar za rad, boračku i socijalnu politiku, je ukazao na velika stradanja u Velikom ratu, te da je prema statistici u proseku svaki treći stanovnik Srbije izgubio život, odnosno više od milion ljudi. On je primetio da se o Srbiji u Prvom svetskom ratu malo govori u dokumentarcima i nedovoljno zna u svetu, te da je neophodno da nove generacije podsećaju na „tu zaboravljenu prošlost“. Đorđević je ukazao da prijateljstvo između Srbije i Francuske datira još od pre Prvog svetskog rata, ali da je tada možda dostiglo kulminaciju. „Srbija je uvek bila uz Francusku i Francuska uz Srbiju i nadam se da ćemo kao partneri jednog dana biti zajedno u EU“, naglasio je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari