Morvai: Srbiji mesto na Samitu u Sofiji Samit Evropska unija (EU) 1Foto: Medija centar

Zapadni Balkan Sofiji je izuzetna prilika koja se dešava prvi put nakon 2003. godine, kada je održan Samit u Solunu, i Srbija treba da bude na tom skupu, izjavila je u Intervjuu nedelje Radija Slobodna Evropa (RSE) izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai.

Evropski fond za Balkan predstaviće za desetak dana Balkansku deklaraciju o novom evropskom i balkanskom partnerstvu kako bi region brže mogao da se približi članstvu u EU, a Morvai je navela da se njoj insistira na jednom novom evropsko-balkanskom partnerstvu.

Iako sada ne mogu da otkrijem sve detalje Deklaracije, koja će biti objavljena 16. aprila, zagovaramo da taj odnos bude iskren, da bude transparentan i da se fokusira na nekoliko ključnih oblasti u kojima region zaista može da napreduje, da se vide konkretni rezultati već sutra, a ne tek za nekih pet ili deset godina, rekla je Morvai.

Čini se, dodala je, da je ova godina, godina Zapadnog Balkana, da postoje neki novi fokusi na ovaj region, objavljena je nova Strategija, razni evropski zvaničnici su posetili region, desiće se samit u Sofiji, desiće se samit za Zapadni Balkan u Londonu.

Ona smatra da to sve nije dovoljno, ako se stvari ne postave na drugačiji način, te se i Deklaraciji insistira i na tome da Zapadni Balkan treba da bude uključen u debatu o tome kakva će ta EU postati, kada jednog dana, države ovog regiona postanu članice i da „eventualno čak i postanemo deo donošenja nekih ključnih odluka, već sada, iako nismo članice EU“.

Na konstataciju da kada se pogleda situaciju na terenu, čini se da se da idemo korak napred, pa dva nazad, Morvai odgovara potvrdno i ističe da je regionalna saradnja jedan od najvažnijih elemenata nove Strategije, koju je Evropska komisija objavila.

Rešavanje bilateralnih sporova u toj Strategiji je jedno od ključnih pitanja. Inače, rešavanje bilateralnih sporova je jedno od ključnih pitanja i u okviru Berlinskog procesa. A mi, kao da sve radimo suprotno svim tim interesima, ocenila je direktorka Evropskog fonda za Balkan.

Ona smatra da se jako izbegava to da se Samit u Sofiji uporedi sa Samitom u Solunu, da to izbegavanje postoji na najvišem nivou u Briselu, upravo zato da bi se očekivanja malo smanjila.

Mislim da ne može ništa revolucionarno na tom Samitu u Sofiji da se desi, ocenila je, dodajući da će fokus biti na tome da se potvrdi ono što je u novoj strategiji predstavljeno i da se eventualno insistira na nekim pojedinostima.

Ona posebno apostrofira činjenicu da se taj Samit dešava, da je jedna susedna država, koja predsedava Savetom EU, uspela da se izbori za to da organizuje taj Samit, da na taj način opet Balkan bude pod reflektorima, makar na ta dva dana, je vrlo pozitivno, zato što godinama unazad mi nismo imali ništa, jer Zapadni Balkan uopšte nije bio tema.

Povodom najave da samitu neće prisustvovati Španija, Rumunija i Kipar, Morvai kaže da to upućuje na jedan veći problem, a to je nedostatak jedinstva u okviru same EU u odnosu na jedno vrlo kompleksno pitanje, koje je onda vrlo problematično za sam region i rešavanje statusa regiona u odnosu na evropske integracije, pa i na rešavanje bilateralnih sporova.

Ona smatra da bi bila zaista velika šteta da Srbija ne prisustvuje Samitu, jer to je izuzetna prilika koja se dešava nakon 2003. godine prvi put.

Srbiji je tamo mesto. Pokazalo se, u međunarodnim okvirima i u multilateralnim susretima, da je uvek lakše rešavati i razgovarati o vrlo problematičnim stvarima, nego u nekim drugačijim, limitiranim okvirima. Mislim da će se sigurno naći neko rešenje, napomenula je Morvai.

Upitana koliko je realno očekivati sporazum između Beograda i Prištine naredne godine, kako je predviđeno Strategijom EU, rekla je da je u toku pregovora Beograda i Prištine najvažnije demonstrirati volju i biti efikasan u tome da se, korak po korak, razrešavaju ključna pitanja koja vode ka nekom konačnom sporazumu, ma šta to bilo i kada to bilo.

Ona kaže da joj je vrlo teško da definiše interese Moskve i odnos Moskve prema ovom regionu.

Mi, u našim analizama i našim predlozima, kada se osvrnemo na uticaj Rusije u ovom regionu, govorimo da to u neku ruku izgleda kao da je Moskva prisutna samo da malo zakomplikuje situaciju i da malo napakosti „Zapadu“, EU i SAD“, rekla je Morvai.

Smatra da je jedan od razloga zašto je EU, odnosno Evropska komisija, izašla sa ovom novom strategijom, da EU misli da mora malo više da obrati pažnju, da bude prisutna i da ne prepusti slučaju dešavanja u ovom regionu.

Prema njenim rečima, EU brine i kineski uticaj, odnosno kineske investicije isto tako zabrinjavaju EU jer projekti, koji bi trebali da idu kroz evropske procese, ostvaruju se kineskim investicijama bez ispunjavanja standarda koje bi EU zahtevala.

EU takođe brine uticaj Turske. EU isto tako brine uticaj nekih drugih velikih investitora, koji se pojavljuju u ovom regionu. Mislim da EU još nema jasnu strategiju kako sa tim da se nosi, rekla je Morvai i dodala da se novom Strategijom posvećuje malo veća pažnja ovom regionu, svesni toga da „ovaj region ne može da se prepusti tim trećim akterima“.

Bez obzira na sve, u jednom trenutku, može da se donese odluka da se ovaj region pridruži EU. Ne isključujem tu mogućnost zbog geopolitičkih uslova, zbog situacije u samoj EU. Može da se proceni da je i to bolje, nego ostaviti region nekim drugim akterima ili nekim drugim procesima i daljem urušavanju određenih sistema, koji će onda ozbiljno ugroziti i samu EU, zaključila je Morvai. (kraj) sv 18:11

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari