Mrdalj: Odlaganje daje vreme Vučiću da se predstavi kao mirotvorac 1Foto: Fonet / Božana Pavlica

Odlaganje od mesec dana za primenu odluke kosovskih vlasti o merama reciprociteta protiv Srbije, zbog kojih se podigla značajna tenzija na severu Kosova pre svega daje vremenski prostor vlastima u Beogradu – na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da ubedi Srbe sa Kosova da prihvate odluke Prištine a da se on predstavi kao mirotvorac i u očima domaće javnosti i pred Evropskom unijom.

Ovako na razvoj situacije gleda politički analitičar Mladen Mrdalj, komentarišući za Danas razvoj situacije u vezi sa napetostima uzrokovanim namerom kosovskih vlasti da zamene sve registarske tablice ali i identifikaciona dokumenta sa oznakama Srbije sa onim koje nose oznake „Republika Kosovo“.

U sred izbijanja tenzija na administrativnim linijama između Kosova i Srbije, i posle dramatičnih poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na prištinsku stranu izvršen je pritisak od strane zapadnih sila kako bi se obezbedilo vreme za rešenje problema.

Za odlaganje primene mera najviše se založio ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer, ali nakon što su to predložili i evropski zvaničnici, odnosno kako su pojedini istakli – odlaganje je prvi tražio šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Ipak, Priština je najbrže reagovala na molbe svog najvažnijeg saveznika – SAD, te je posle apela ambasadora Hovenijera situacija deeskalirana.

Ovo su pozdravili i evropski zvaničnici a Borelj je uputio poziv Vučiću i Kurtiju da dođu u Brisel i nastave razgovore o svim spornim pitanjima, kako je objavio Radio Slobodna Evropa pozivajući se na evropske izvore.

Ovime se pitanje sastanka Vučića i Kurtija, koji je prema pojedinim navodima trebalo da se desi u toku jula na poziv specijalnog izvestioca EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Kako se dve strane nisu odazvale Lajčaku, možda će posle ovakvog zatezanja odnosa i poziva sa više instance uspeti da sednu za isti sto.

Ni ovo nije glavni razlog za odlaganje, već kupovina vremena da se Srbi sa Severa Kosova privole da ispoštuju u prihvate još jednu odluku Prištine, kako kaže Mladen Mrdalj.

„Odlaganje na mesec dana je način da se slomi psihički otpor Srba na Kosovu, jer sad svi mi u ostatku Srbije imamo mesec dana da razmišljamo da li je bolje da ratujemo ili da Srbi na severu Kosova prihvate ono što su Srbi na jugu već prihvatili. Kada se stvori većinsko raspoloženje da Srbija mora da čuva mir po svaku cenu, što je suština Vučićevih poruka, onda će srpska desnica u medijima, a od sada i u skupštini, dizati galamu protiv popuštanja“, smatra Mrdalj ali dodaje da čak i to odgovara u političkom smislu predsedniku Srbije jer mu daje priliku da se predstavi drugačijim od tog dela opozicije, pa čak i da je prozapadno orjentisan.

On ističe da bi iz cele situacije Vučić mogao da izađe kao neko ubira pozitivne poene i pred domaćom javnošću i pred partnerima iz EU i da zato njemu najviše pogoduje ovakvo odlaganje mera.

„To će automatski Vučića postaviti u takav položaj prema glasačima koji ga čini mirotvorcem, dakle uklanja opasnost od rata, prema Zapadu je takođe mirotvorac jer sprečava otvaranje “drugog” evropskog fronta, a uz sve to jača njegov prozapadni imidž, u poređenju sa ratobornom proruskom desnicom“, navodi Mrdalj.

Jedino otvoreno pitanje, po njegovoj proceni, jeste da li je kosovski premijer Aljbin Kurti krenuo u ovako „ofanzivnu“ akciju samoincijativno ili je za to imao podršku Zapada.

„Ako je Kurti krenuo u ofanzivu samoinicijativno sad SAD i EU pokušavaju da smanje sukob ovom pauzom koja treba Srbima dati vremena da progutaju nove ustupke. Ako je Kurti dobio mig sa Zapada da krene u akciju, onda je Vučić taj koji sad ima mesec dana da umanji štetu ubeđujući Srbe da mora da se napravi novi bolan ustupak“, navodi Mrdalj.

On ističe da se u oba slučaja, Srbija izložila ovom riziku jer odbija da uvede sankcije Rusiji, pa se sve lakše shvata kao ruski igrač i neko je to krenuo da iskoristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari