Kakve su finansije Narodne stranke? 1foto FoNet Milica Vučković

Državna revizorska institucija dala je pozitivnu ocenu na finansijski izveštaj Narodne stranke, dok je za pravilnost poslovanja dala mišljenje sa rezervom i uputila pet preporuka radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti.

Narodna stranka je evidentirala u poslovnim knjigama i prikazala u finansijskim izveštajima prihode iz javnih izvora ostvarene po osnovu odredaba Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, u iznosu od 44.251.000 dinara kao prihode od donacija, dotacija, subvencija i slično, umesto na računima koji se vode kao prihodi po posebnim propisima iz budžeta i ostalih izvora, što nije u skladu sa pravilima, naveo je revizor.

U izveštaju DRI se dodaje da Narodna stranka nije izvršila godišnji popis imovine i obaveza iskazanih u Bilansu stanja za 2022, imovine u iznosu od 15.723.000 dinara i obaveza u iznosu od 2.721.000 dinara, kao ni opreme – tri štampača i UPS uređaj, koju nije evidentirala u poslovnim knjigama u okviru vanbilansne evidencije kao sredstva u vlasništvu drugih subjekata koja koristi u svom radu procenjene vrednosti od 58.000 dinara.

Sredstva dobijena iz javnih izvora za redovan rad, stranka je u 2022. godini koristila za stručno usavršavanje i osposobljavanje, međunarodnu saradnju i rad sa članstvom u iznosu od 951.000 dinara, što je za 693.000 dinara manje nego što je propisano Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti.

Narodna stranka je u obavezi da u roku od 90 dana dostavi odazivni izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilnosti i dokaze o postupanju po datim preporukama, objavio je DRI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari