NATO uznemiren predlogom da se formira vojska Kosova 1Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Generalni sekretar NATO Jens Stoletenberg izjavio je da je uznemiren predlogom da se formiraju Oružane snage Kosova, prenosi agencija Beta.

Stoltenberg je rekao da je razgovarao s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i premijerom Isom Mustafom kako bi im preneo uznemirenost u vezi s poslednjim predlogom vlasti Kosova o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snage Kosova.

„Preneo sam im ozbiljna uznemirenja saveznika iz NATO o poslednjem predlogu vlasti na Kosovu za transformaciju BSK u Oružane snage Kosova bez izmena Ustava. Jasno sam stavio do znanja da su jednostrani koraci kao što su ovi beskorisni i pozivam vlasti Kosova da budu u bliskom kontaktu s Beogradom“, rekao je Stoltenberg, a prenosi agencija Beta.

Generalni sekretar Alijanse je rekao da je NATO podržavao razvoj BSK kao profesionalne i višenacionalne snage.

„Struktura, mandat i misija BSK su pitanja institucija Kosova u skladu sa njihovim Ustavom. Medjutim, ako mandat BSK evulira na način kako je predloženo biće potrebno da NATO proceni nivo njegovog angažovanja, posebno u oblasti izgradnje kapaciteta“, naveo je Stolenberg.

Stoltenberg je rekao da je to jasno stavio do znanja tokom posete Kosovu u februaru i danas tokom telefonskih razgovora, kao i da je povodom tog pitanja u stalnom kontaktu s parnerima u NATO.

Predsednik Kosova Hašim Tači predao je juče u skupštinsku proceduru predlog novog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova i rekao da nova misija tih snaga obuhvata i odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, ali da se njihovo ime neće menjati.

Predsedništvo Skupštine Kosova je jednoglasno danas odlučilo da predlog zakona o BSK, kojim se BSK pretvara u vojnu formaciju dostavi na dalju proceduru vladi kako bi se ispunile obaveze shodno poslovniku o radu kosovskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari