Ne davimo Beograd: Vlast da se izjasni da li je Srbija odustala od EU 1Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Pokret Ne davimo Beograd pozvao je danas vlast da se jasno izjasni o tome da li je Srbija već odustala od Evropske unije, kao i da gradjanima objasne posledice koje bi mogle da nastupe ukoliko dodje do takve odluke.

„Sve su jači signali koji dolaze iz vlada i parlamenata država članica Evropske unije, kao i Evropskog parlamenta, kojima se otvoreno razmatra i predlaže uvodjenje restriktivnih mera prema Srbiji. Pregovori o pristupanju već su efektivno blokirani, jer već sada je jasno da otvaranja novih klastera niti pregovaračkih poglavlja neće biti, kao ni preliminarnog zatvaranja već otvorenih“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Po njihovim rečima, sve su jači glasovi u prilog suspenziji bespovratne razvojne pomoći Evropske unije Srbiji, a od skora se preti i ponovnim uvodjenjem viza za putovanje gradjana Srbije u države Šengena i dodaju da se u odredjenim brisleskim krugovima razmatra i suspenzija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kao najnoviji u nizu poziva na restriktivne mere Srbiji, Ne davimo Beograd ističe rezoluciju Parlamenta Holandije kojom se traži suspenzija bezviznog režima za gradjane Srbije i zamrzavanje pristupnih pregovora.

„Nema jasnijeg upozorenja svim usijanim glavama u vlasti, ali i gradjanima, da Srbija postaje sve izolovanija, da situacija polako izmiče kontroli, i da se Srbija 10 godina od povratka presvučenih radikala na vlast vraća izolaciji od najbližih suseda i kontinenta u kom živi, sa kojim trguje, i od koga ekonomski zavisi“, dodaje se u saopštenju.

Taj pokret je ocenio da Srbija treba da usaglasi spoljnu politiku sa EU, jer je u suprotnom Srbija „na putu da izgubi svog najvažnijeg strateškog partnera“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari