Ne postoji više “Stefanovićeva struja” u SNS 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

U Srpskoj naprednoj stranci više ne postoji nikakava “struja” oko Nebojše Stefanovića, člana Predsedništva SNS i ministra odbrane, a njegov “raskolnički” potencijal se potpuno smanjio sa hapšenjem Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke u MUP-u, ocenjuju sagovornici Danasa.

Stefanović će se, posle afere i medijske kampanje koja je proizvedena hapšenjem Hrkalović, boriti isključivo za ”goli” opstanak na slobodi, dok je ostanak na visokim stranačkim funkcijama za njega u ovom trenutku neodrživ, saglasni su naši sagovornici.  

Privođenje bivše državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović, koja je na toj poziciji bila dok je na čelu ministarstva bio Nebojša Stefanović, te je označena kao jedna od njegovih najbližih saradnika, otvorilo je prostor za još žešće napade na Stefanovića u prorežimskim medijima.

Kampanja razvlašćivanja Nebojše Stefanovića traje još od dovođenja njegovog oca u vezu sa nelegalnom prodajom oružja u aferi “Krušik”, preko medijskih optužbi Stefanovića za  prisluškivanje predsednika države i stranačkog šefa Aleksandra Vučića, do veza sa kriminalnim klanom oko vođe navijača Veljka Belivuka.  

U međuvremenu je Stefanović ostao bez stranačke funkcije predsednika beogradskog odbora SNS nakon što su mu stranački odbori otkazali poverenje, a krug nekadašnjih bliskih partijskih saradnika oko njega se smanjivao.

Priveden je bivši predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić koji je važio za odanog Stefanoviću, zbog sumnji da je uzimao novac od nelegalne gradnje na opštini; niže rangirani u stranci počeli su javno da iskazuju lojalnost Aleksandru Vučiću; finalno, hapšenjem Dijane Hrkalović, Stefanović ostaje potpuno usamljen.  

Od onog momenta kada je Nebojša Stefanović označen od strane tabloida i predstavnika vlasti, a zvanično posle privođenja Dijane Hrkalović, ne postoji više nikakva “Stefanovićeva struja” u vladajućoj stranci, procenujuju za Danas iz istraživačko – izdavačkog centra Demostat.  

– Sigurno je da sada više nema nikakve Stefanovićeve struje u SNS. Svi su se udaljili od njega posle ovog hapšenja. Ljudi koje je on postavio, kadrovao, koji su mu bili lojalni, ili su se ponudili da budu na strani većine odnosno Vučića, ili su se pokajali i otkazali Stefanoviću svaku vrstu poslušnosti – navode iz Demostata.  

Oni podsećaju i da je Stefanović već odavno “razvlašćen” odnosno oduzeta mu je glavna poluga moći što je bila funkcija predsednika beogradskog odbora.  

– Ostala mu je funkcija člana Predsedništva SNS a da li će to ostati i nakon ovoga, ne znamo. Trenutno njegova najveća moć dolazi iz toga što je na čelu ministarstva odbrane ali I Saveta za nacionalnu bezbednost i koordinator svih službi bezbednosti. Što se partije tiče, njegov raskolnički potencijal se potpuno smanjio hapšenjem Hrkalović – navode iz Demostata.  

U susret velikoj izbornoj skupštini SNS, upitno je kakva će pozicija Stefanovića biti u ovoj stranci I malo je verovatno da će on zadržati funkciju člana predsedništva.  

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da je pozicija Stefanovića “neodrživa” na duži rok.  

– Stefanovićev trenutni položaj je nemoguć i neodrživ na duži rok, iako se mora konstatovati da je, već i ovoliko njegovo trajanje, po malo neočekivano. Njegov opstanak uprkos svim pritiscima je neka vrsta indirektne potvrde da on nije potpuno bez aduta. On sigurno ima određene karte u rukama, u vidu nekakvih dokumenata ili saznanja, ali ne verujem da ima ikakvu spoljašnju zaštitu o kojoj se govori. Uprkos tim adutima, mislim da je njegov opstanak u vrhu stranke potpuno nemoguć na duži rok – ističe Vukadinović.  

Izborna skupština SNS, inače, trebalo je da otpočne 21. oktobra, kako je prvobitno planirano, ali je odluka o odlaganju doneta svega par dana pre nego što će Hrkalović biti privedena, a pod zvaničnim obrazloženjem da se odlaže zbog epidemiološke situacije. 

Vukadinović je uveren da ne postoji ništa što bi se moglo nazvati Stefanovićevim “klanom” u okviru stranke te da će se to videti i na predstojećem kongresu SNS.  

– Ako je nekada i postojalo nešto slično, danas svakako ne postoji Stefanovićev klan ili grupa u SNS. Tu nije bilo pravog klana, možda je postojala jedna interesna grupa ali ne više od toga. To odavno ne postoji i svi koji se toga plaše, ili se nadaju tome – greše i ne znaju kako stvari funkcionišu u SNS – navodi Vukadinović.  

Među članovima Stefanovićeve struje, ili interesne grupe kako je neki karakterišu, ranije su se pominjali, osim Dijane Hrkalović, i drugi visoko rangirani naprednjaci kao što je Biljana Popović Ivković, takođe bivša državna sekretarka MUP-a, koja je jedina ostala da sedi uz Stefanovića u trenutku kada je ostao bez funkcije u stranci.

Za blisku Stefanoviću važila je i Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Milosav Miličković, bivši državni sekretar, pomenuti Aleksandar Jovičić koji je posle hapšenja ostao bez funkcija u stranci i opštini Palilula. Niko od njih nije se oglašavao o odnosima u stranci nakon hapšenja Hrkalović i medijskog targetiranja Nebojše Stefanovića.  

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa iz krugova bliskih SNS, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno istakao da je zadovoljan radom Stefanovića kao ministra odbrane, ukoliko istraga bude upućivala na Stefanovića, prvi čovek naprednjaka neće se libiti da čoveka, u koga je do juče imao najveće poverenje, i uhapsi. 

“Stefanović sada misli pre svega o svojoj slobodi, on nema nikakve šanse da nešto uradi u stranci. Njemu isto preti hapšenje ukoliko Hrkalović zaista progovori, kao što pišu tabloidi, jer bi ona bila odličan svedok a sve što se dešava oko nje, ukazuje na Stefanovića”, ističu izvori Danasa.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari