Dijani Hrkalović određen pritvor do 30 dana 1Foto: MUP

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana bivšoj sekretarki Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijani Hrkalović, saopšteno je iz Višeg suda.

Kako se navodi u saopštenju, njoj se na teret stavlja da je izvršila produženo krivično delo trgovina uticajem.

Protiv bivše državne sekretarke MUP Dijana Hrkalović podneta je krivčna prijava zbog navodnog uklanjanja dokaza u slučaju ubistva na šinama, a posle saslušanja predložen je pritvor do 30 dana, javio je večeras BIRN. Hrkalović je danas privedena, a večeras saslušana u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Reč je o ubistvu Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta u centru Beograda, 30. januara 2017. godine, za koje je bio osumnjičen, a potom oslobođen Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja.

Nakon zajedničkog rada Sektora unutrašnje kontrole MUP-a i Tužilaštva za organizovani kriminal, podneta je krivična prijava protiv Dijane Hrkalović za krivčno delo trgovina uticajem i Dejana Milenkovića, nekadašnjeg načelenka Službe za specijalne istražne metode, zbog zloupotrebe službenog položaja, javlja BIRN na Tviteru.

Milenković je, kako se dodaje, iskaz dao u MUP-u, a Hrkalović u Tužilaštvu za organizovani kriminal, nakon čega je u odnosu na nju podnet predlog za određivanje pritvora.

Hrkalović je početkom marta odbila poligrafsko ispitivanje, ali je četiri sata ispitivana u svojstvu građanina u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala, povodom navodne povezanosti sa Darkom Elezom i Veljkom Belivukom.

Ona je bila ispitivana i 21. januara u vezi sa aferom sa nezakonitim prisluškivanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, članova njegove porodice i još nekoliko visokih funkcionera, i tada je takođe odbila poligrafsko ispitivanje.

Portal Nova.rs javlja večeras da je Hrkalović prvo saslušana u Sektoru za unutrašnju kontrolu MUP-a, a tokom večeri je u pratnji policije sprovedena u zgradu Specijalnog tužilaštva u Beogradu u Ustaničkoj ulici, gde je u toku saslušanje pred zamenikom tužioca za organizovani kriminal.

Bivša državna sekretarka MUP-a pozvana je danas u 15 sati da se javi u Sektor unutrašnje kontrole, a dva sata kasnije ona se odazvala i to u pratnji svojih advokata, prenosi Nova.rs.

„Moja branjenica Dijana Hrkalović pozvana je danas u 15 sati u SUK. Oko 17 sati, došli smo zajedno u tu službu i nedugo potom ona je uhapšena. U SUK se u tom trenutku nalazio i Dejan Kovačević (bivši načelnik Uprave kriminalističke policije), dok je rešenje o hapšenju uručio policijski službenik I. P. Odatle se Hrkalović uputila u stan gde je izvršen pretres koji je okončan u 19:20“, izjavio je za Nova.rs advokat Nenad Tasić.

Provladini mediji prenose da je Hrkalović privedena zbog sumnje da je uklanjala dokaze posle ubistva Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama, u Ulici kraljice Marije u Beogradu, početkom 2017. godine.“

Podsetimo, zbog sumnje da je ubio Miloševića tada je priveden Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, ali ga je Viši sud u maju 2018. godine oslobodio optužbi.

Belivuk se danas tereti da je vođa kriminalne grupe koja se tereti za različita krivična dela među kojima su teška ubistva, otmice, dilovanje droge i nedozvoljeno nošenje i promet oružja.

Podsetimo, Hrkalović je poslednjih dana opet bila u žiži javnosti, nakon što je navodno odbila da se podvrgne poligrafskom testiranju u vezi sa aferom prisluškivanja predsednika republike Aleksandra Vučića.

Istovremeno, danas je Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu potvrdilo optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Veljka Belivuka i ostalih okrivljenih zbog više ubistava, otmice, trgovinu drogom.

Kako je saopštio Viši sud, KV veće smatra da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, po svom kvalitetu i značaju, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Belivuk i ostali uhapšeni su početkom februara ove godine, dok je optužnica podignuta krajem jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari