Politički predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije smatraju da je insistiranje zvaničnog Beograda da Priština usvoji zakon o amnestiji „nelogičan“ i „politički delikatan“, zato što to praktično znači da država Srbija traži da za njene državljane na KiM takav propis donese samoproglašena kosovska država.


– To je najgluplja stvar do sada, ali i još jedan dokaz da je vlast u Beogradu priznala nezavisno Kosovo, uprkos protivljenju kosovskih Srba. Ne znamo kome da se više žalimo – Ustavnom sudu Srbije, Vrhovnom sudu… U svakom slučaju, neko će morati da odgovara za razbijanje države, naročito predsednik Republike Tomislav Nikolić – kaže za Danas Marko Jakšić, poslanik DSS u Skupštini Srbije i odbornik te stranke u SO Kosovska Mitrovica.

Njegov skupštinski kolega iz SNS i odbornik u SO Leposavić Bojan Jakovljević smatra da je zahtev Beograda da Priština donese zakon o amnestiji „nelogičan“, ali procenjuje da ga „vlada Hašima Tačija neće doneti, jer joj to nije u interesu“. Jakovljević objašnjava za Danas da zakon o amnestiji „nije jedina nelogičnost u Sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i Planu za njegovu primenu, u kojima ima rešenja koja su sama po sebi nesprovodiva“. Da je situacija „nelogična“ slažu se i članovi SPS na KiM, ali ne žele da o tome javno govore.

– Cela stvar je politički delikatna. Za mene nije problem što bi zakon o amnestiji zaštitio od krivičnog gonjenja one koji nisu plaćali porez, ali postoji opasnost od moguće zloupotrebe, ukoliko Priština to iskoristi da zaštiti od pravde one koji su počinili krivična dela nad kosovskim Srbima – upozorava Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ i bivši državni sekretar Ministarstva za KiM.

Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije i član beogradskog tima za sprovođenje briselskog sporazuma, tvrdi da je za implementaciju ovog dokumenta donošenje kosovskog zakon o amnestiji „uslov bez kog se ne može“ – preduslov da se integracija srpskih pravosudnih, policijskih i svih drugih struktura „obavi na pravno valjan način u interesu svih koji su uključeni u taj proces“.

Hajredin Kuči, potpredsednik Vlade Kosova, najavio je sredinom nedelje da će Nacrt zakona o amnestiji uskoro biti pred kosovskom vladom i parlamentom, koji je pozvao na konsenzus, jer će ovaj propis „biti sredstvo za integraciju Srba u kosovske institucije“.

Nastavak pregovora

U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista u Briselu treći dan tehničkih i implementacionih pregovora Beograda i Prištine o policiji, pravosuđu i drugim temama još nije bio završen. Razgovori će se nastaviti i iduće nedelje, potvrdila je za Danas Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari