Danas saznaje: Kada će opozicija održati prvi predizborni skup u Beogradu i kako će to izgledati? 1Foto FoNet: Zoran Mrđa

Biljana Đorđević, kopredsednica Zeleno-levog fronta, rekla je za Danas da opoziciona koalicija Biram borbu od 17. maja kreće u konkretniju kampanju kako u Beogradu tako i u drugim opštinama i gradovima u Srbiji u kojima će se održati izbori 2. juna, a da će se prvi skup ove koalicije na kojem će učestvovati kandidati za gradonačelnike i predsednike opština održati krajem sledeće nedelje u Beogradu.

“Jedan od najvažnijih događaja kampanje biće skup gradonačelnika i predsednika opština borbene Srbije krajem sledeće nedelje koji će okupiti kandidate za gradonačelnike i predsednike opština svuda gde su ljudi izabrali da se bore za svoje lokalne zajednice”, kaže Đorđević.

Kako je najavila koalicijia Biram borbu održaće 17. maja u trajanju od 18 do 20 časova “mini razgovore” sa kandidatima na gradskim i opštinskim izborima na 50 lokacija na opštinama Vračar, Novi Beograd, Voždovac, Zvezdara, Stari grad i Palilula u okvitu kojih će kandidati razgovarati sa građanima na špaliru štandova.

Đorđević dodaje da što se kampanje za beogradske izbore tiče da će od sutra 18. maja kreću karavani Biramo Beograd sa kandidatom za gradonačelnika, Dobricom Veselinovićem, koji će obilaziti sve beogradske opštine.

Predizborna kampanja za izbore 2. juna dosta je drugačija od one pred decembarske izbore. Ovaj sled događaja nije neočekivan budući da se opozicija u izbornu trku uključila kasnije.

Podsećamo, da je opoziciona koalicija pod koja nastupa pod sloganom „Biram borbu“ 22. aprila i zvanično objavila slogan i okvir u kom će nastupati na izborima 2. juna koji su na nivou grada Beograda raspisani skoro 20 dana ranije.

Opozicija je tokom pregovora sa vladajućom koalicijom o izbornim uslovima insistirali na konkretnim promenama i obustavom izbornog procesa u Beogradu, ali nakon izjave predsednice Skupštine Ane Brnabić da je poslednje kompromisno rešenje koje nudi spajanje lokalnih sa beogradskim izborima za već utvrđeni datum, deo opozicije je odlučio da uđe u izbornu trku.

Vladajuća koalicija otpočela je kampanju za beogradske izbore mitingom u Lazarevcu, na kom su se građanima obratili su se Aleksandar Vučić, Aleksandar Šapić, Ivica Dačić, Milica Đurđević Stamenkovski i dr Dragana Knežević.

Vučić je na ovom skupu objavio da se neko vreme u kampanji neće pojavljivati, a da će podršku koaliciji dati pred same izibore svojim prisustvom u finišu kampanje. Kao razlog za odsustvo naveo je da je pred nama  „važna bitka za Srbiju i naše interese“ aludirajuči na usvajanje Rezolucije o Srebrnici od strane Generalne skupštine UN, kao i pristupanje Kosova Savetu Evrope.

Ova koalicija je na decembarskim izborima imala najveći miting koji je održala bilo koja stranka koja je učestvovala u izbornoj trci u Areni kom je prisustvovalo više hiljada ljudi, dok je opozicija koja je nastupala pod imenom “Beograd protiv nasilja” održala skup u Domu omladine kom je prisustvovalo nakoliko stotina ljudi.

Miting u Areni održan 2. decembra obeležile su, pored izražene nacionalne retorike koja je več postala nezaobilazna na ovakvim skupovima  i velike saobraćajne gužve koje su izazvale kolone autobusa parkirane duž samog Bulevara Zorana Đinđića.

SNS do momenta objavljivanja ovog teksta nije najavila nikakv miting tih razmera u predizbornoj kampanji za beogradske izbore, ali su pored već pomenuog mitinga održanog u Lazarevcu, najavili i miting u Novom Sadu za nedelju, 19. maj.

Opozicija je bila u kampanji daleko prisutnije u decembru i do sada, dve nedelje od dana glasanja, nije bilo ni jednog skupa ni u jednom mestu gde će se održati predstojeći izbori.

U kampanji za decembarske izbore opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ je pored skupa na kom je prezentovana izborna lista za Beograd, održala i skup na Trgu republike, na kom su tada učestvovali kako kandidati liste za beogradske tako i kandidati za republičke izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari