Nema ozbiljnih pregovora uz nacionalističku propagandu 1 Arhivska fotografija Foto: FoNet / Slobodan Miljević

Na poruku iz Hrvatske da se nisu stekli preduslovi za posetu srpskog predsednika toj zemlji, iz Beograda je stigao odgovor da do posete neće skoro doći.

Poseta Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, Hrvatskoj odložena je zbog najnovijih događaja koji ne doprinose izgradnji međusobnog poverenja, saopšteno je juče iz kabineta hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je u novembru trebalo da ugosti Vučića. Kada će susret dvoje predsednika biti realizovan sada nije poznato.

Sagovornici Danasa smatraju da je odluka o odlaganju posete dobra jer bi u sadašnjim okolnostima bila protokolarna i bez konkretnih rezultata.

Uz to Žarko Puhovski, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i politički analitičar, dodaje da hrvatska predsednica, koja se, za razliku od kolege iz Srbije, mora pridržavati Ustava, zna da nema nikakvih vlasti za rešavanje akutnih problema među državama.

– Predsednica i predsednik bi mogli samo razgovarati, a ono što je sada potrebno jesu sadržajni pregovori o spomenutim problemima. Ti pak problemi nisu ozbiljno prethodno razmotreni i, barem djelomice, pripravljeni za odlučivanje na najvišoj razini, vlada i parlamenata. Radne skupine koje bi raspravljale o detaljima graničnih nejasnoća, odnosno pitanja nestalih u ratu, nisu postigle nikakav napredak, za koji se zna. Istovremeno, primitivno propagiranje nacionalističkih slika na obje strane onemogućuje smirivanje atmosfere, bez čega, opet, ozbiljnih pregovora na najvišoj razini naprosto nema – navodi Puhovski za Danas. On se osvrće i na stanje u društvima dve zemlje.

„Ako o porastu ustaštva u Hrvatskoj govori bivši četnik, a o porastu četničkih tendencija u Srbija osoba koja dobro surađuje s nemalim brojem ustaških simpatizera, ako Srbija na ustoličenje novoga episkopa SPC u Šibenik šalje ministra obrane već godinama (samo)zaduženoga za svađu s Hrvatskom, a Hrvatska prigovara Srbiji zbog spomenika koji podiže svojem građaninu, na svojem teritoriju – onda riješenja za nagomilane probleme nisu na pomolu, pa su protokolarni igrokazi ne samo suvišni, nego, vjerojatno, i kontraproduktivni“, ocenjuje Puhovski.

Drago Hedl, zagrebački novinar, za naš list kaže da je šteta što do susreta nije došlo, ali da je u ovakvim okolnosti to bolje jer sastanak ne bi doneo konkretne rezultate.

– Sastanak se dugo i temeljito pripremao sa obe strane. Trebao je da bude nastavak susreta predsednice Grabar Kitarović i tadašnjeg premijera Vučića u Dalju i kasnije u Subotici. Ipak, odnosi na relaciji Zagreb – Beograd su se poslednjih dana značajno pogoršali. U takvim okolnostima bolje je da do susreta ne dođe jer ne bi bilo nekih rezultata. Ali je šteta, jer je predsednica Hrvatske na inauguraciji predsednika Srbije rekla da je napokon našla sagovornika. Tada je pokazano da postoji volja sa obe strane da se rešavaju pitanja koja opterećuju odnose dve zemlje i njihovih građana – kaže Hedl.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, slaže se da susret u ovakvim okolnostima ne bi ništa doneo.

– Odlasci na inauguracije i susreti Grabar Kitarović i Vučića su bili u funkciji stvaranja dobre atmosfere među državama zarad lakšeg rešavanja otvorenih pitanja. Kako najavljeni susret ne bi bio samo protokolaran, govorio sam da kroz izjave i rešavanje nekih pitanja treba stvarati pozitivan ambijent koji bi doveo do toga da poseta bude uspešna. Dogodilo se suprotno, pa bi ova poseta bila besmislena i ne bi donela ništa pozitivno – zaključuje Popov.

U saopštenju hrvatske predsednice navedeno je da je poziv predsednice Hrvatske predsedniku Vučiću upućen s ciljem dalje normalizacije odnosa i izgradnje međusobnog povjerenja. „S obzirom na najnoviji razvoj događaja i atmosfera koja ne pridonosi izgradnji međusobnog povjerenja, predsjednica Hrvatske procijenila je kako u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za ostvarenje posjeta“, piše u saopštenju kabineta Grabar Kitarović. Kako se dodaje, „glavni cilj poseta predsjednika Srbije Hrvatskoj, kad do njega dođe, mora predstavljati pozitivan iskorak u rešavanju otvorenih pitanja i pridoneti poboljšanju odnosa dve države, koje ne moraju biti prijateljske, nego moraju sarađivati radi vlastite budućnosti i stabilnosti jugoistočne Europe“.

Tri snažna verbalna incidenta

Odlazak predsednika Srbije u posetu Zagrebu naveliko je najavljivan za novembar, i trebao je biti prvi korak u normalizaciji opterećenih političkih odnosa dve države. Kako prenosi Jutarnji list, u posljednjih desetak dana došlo je do tri snažna verbalna incidenta. Navodi se Vučićeva izjava u intervjuu za RTS da je „donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima otvaranje Pandorine kutije i neprihvatljivo za Srbiju“ pa dodao da će se onda u Srbiji donijeti još 500 zakona o tome što je napravljeno Srbima u Jasenovcu ili Oluji. Pominje se i odlazak ministara obrane Srbije Aleksandar Vulina u Šibenik na inauguraciju Nikodina Kosovića, novog episkopa dalmatinskog. Ističu se i oštre reakcije srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića na proteste iz Hrvatske zbog podizanja spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA, koji se razneo u kasarni u Bjelovaru, prilikom čega je poginulo i 11 hrvatskih branitelja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari