Komanda Bundesvera najavila je da će biti preispitani navodi medija da su u kasarni u Bad Rajhenhalu na jugu Nemačke, na „dan otvorenih vrata“, deca smela da pucaju na model grada pod nazivom Mala Mitrovica.


Nemački mediji su juče izvestili o ovom slučaju, navodeći da se dogodio još krajem maja, a da ga je tek sada obelodanilo udruženje levičarskih grupa „Rabac“. Na internet stranici ovog udruženja objavljene su i fotografije na kojima se vidi da deca, oružjem koje izgleda kao ono u koje se stavljaju patrone sa bojom, pucaju po modelu polurazrušenog grada koji nosi naziv „Mala Mitrovica“ (Klein-Mitrovica).

Udruženje „Rabac“ ovaj događaj naziva „skandalom“ i pri tome navodi da je „grad Mitrovica na Kosovu na tužan način postao poznat kada su 1999. albanski nacionalisti, uprkos prisustvu Kfora, opustošili čitavu romsku četvrt, uništili više hiljada kuća i iz mesta proterali oko 8.000 Roma“.

Komanda kopnenih snaga Bundesvera je, kako prenose nemački mediji, osnovala komisiju koja treba da preispita ovaj slučaj, a protiv odgovornih će biti preduzete disciplinsko-pravne mere. To što je kao ime modela grada izabrano baš „Mitrovica“ predstavnik Bundesvera nazvao je „u svakom slučaju veoma neukusnim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari