Nepravilnosti u tri opštine kao dokaz za EU 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Lokalni izbori u Zaječaru, Kosjeriću i Preševu, koje veći deo opozicije bojkotuje, mogli bi da posluže opoziciji za prikupljanje dokaza o izbornim nepravilnostima za predstojeće pregovore sa vlašću o izbornim uslovima, smatraju sagovornici Danasa. 

Izbori za odbornike u skupštinama Zaječara, Kosjerića i Preševa održaće se 28. mart, kada su i zakazani, odnosno neće biti odlaganja koje je zatražila Narodna stranka kako bi se obezbedili fer izborni uslovi, što je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obrazložio poštovanjem ustavnih procedura.

Osim što je odlaganje nemoguće zbog zakonskih rokova, politički analitičar Boban Stojanović ukazuje za Danas i da ne postoji dovoljno jak politički pritisak opozicije na vlast za tako nešto. On dodaje i da su lokalni izbori važni za građane tih opština ali ne bi trebalo da se mešaju sa nacionalnim pitanjima, već da opozicija iskoristi priliku da skupi informacije na lokalu.

– Opozicija bi mogla da iskoristi te izbore u pogledu kontrole i prikupljanja materijala o nepravilnostima i da i njih koristi kao argumentaciju u budućim pregovorima. Ako ima resurse za to. Ništa više od toga mislim da nije moguće, iako je situacija u Zaječaru uvek bila zanimljiva kada su lokalni izbori u pitanju, naveo je Stojanović.

Odbijanje da se lokalni izbori odlože može se tumačiti i kao politička poruka vlasti u vezi izbornih uslova – da neće tako lako prihvatiti zahteve opozicije, smatra analitičar Đorđe Vukadinović i dodaje da opozicija to treba da iskoristi tokom pregovora koje će predvoditi EU.

– Nema dilema, opozicija koja je bojkotovala parlamentarne izbore ne treba da izađe ni na ove lokalne, jer bi time skočila sama sebi u usta. Osim toga ništa se od izbornih uslova koji su doveli do bojkota nije promenilo i to treba naglasiti u susret pregovorima koje će predvoditi EU, da se dobiju izborni uslovi koji na nešto liče, naveo je Vukadinović.

Upravo zbog predstojećeg međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom EU ni Demokratska stranka neće izaći na izbore u Zaječaru, Kosjeriću i Preševu, kako je za Danas rekla Dragan Rakić, potpredsednica DS, dodajući da prvo moraju da se izbore za uslove da građani glasajubez pritisaka i ucena.

– DS ne učestvuje na najavljenim izborima, iako u Zaječaru i Kosjeriću imamo kvalitetan kadar i solidne odbore i to je još jedan doprinos naše stranke u zajedničkoj borbi za normalnu državu. Razumemo i poštujemo potrebu naših članova iz Zaječara i Kosjerića da pomognu opozicionim grupama građana u tim mestima u pokušaju da naprave značajan rezultat i u tome im želimo uspeh, rekla je Rakić.

Dok članovi Demokratske stranke u Zaječaru i Kosjeriću pomažu lokalnim opozicionim grupama, i druge političke organizacije koje ne izlaze na ove izbore pokušale su da budu prisutne i aktivne u predizbornim danima, pa je tako Vuk Jeremić održao konferenciju za novinare u Zaječaru gde je zatražio odlaganje izbora.

Aktivisti pokreta Jedan od pet miliona takođe se javljaju iz Zaječara i ukazuju na izborne nepravilnosti, a Martin Bežinarević kaže za Danas da opozicija treba zajedno da se bori protiv nepravilnosti na lokalu.

– Rad lokalne opozicije je maksimalno otežan u Zaječaru, gde smo pratili nepravilnosti, od problema sa notarima do crnih džipova sa rotacijom i policije koje patrolira oko mesta gde se sakupljaju potpisi, pritisaka je mnogo. Zato ne smemo da prepustimo Zaječarce ni crnim džipovima ni raznim „Veljama nevoljama“ već je potrebno da cela opozicija stane iza ovih građana, naveo je Bežinarević.

U Zaječaru su do sada proglašene liste oko Srpske napredne stranke, kao i lista oko SPS-a. Očekuje da potpise predaju i liste „Možemo bolje“ među kojom ima bivših članova Demokratske stranke, lista oko dr Nenada Ristovića, koji je široj javnosti poznat po tome što je vratio Zlatnu medalju za borbu protiv korona virusa predsedniku Vučiću a kasnije i najavio izlazak na lokalne izbore, kao i list koalicije „Zaokret“ sačinjena od članova pokreta Dosta je bilo i grupe građana „Hrabri ljudi“. 

Jedan od nosilaca ove liste je i Uglješa Đuričković iz DJB, koji kaže za Danas da opstrukcija u prikupljanju potpisa ima na svakom koraku, ali da im opozicija ništa ne može jer je teško skupiti dokaze.

– Spustilo se ovde preko sto ljudi koji nisu iz Zaječara i rade kampanju za SNS, može im se. Tu su i džipovi sa rotacijama, predaju više potpisa nego što je potrebno da bi nas ali to su njihovi mehanizmi da razbiju opoziciju. Sve mi to znamo ali ne možemo im ništa. Probali smo i sa ostatkom opozicije da nađemo zajednički jezik, ali oni imaju neke druge ambicije, kaže Đuričković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari