Nerealno je očekivati uskoro vanredne izbore 1Bojan Klačar Foto: Medija centar

Nerealno je da će biti prevremenih izbora, iako je predsednik Srbije najavio tu mogućnost, zajednička je ocena sagovornika Danasa, istraživača javnog mnjenja.

Razlozi za ovakve tvrdnje oni svode na činjenicu o tome da dogovor i konačno rešenje kosovskog pitanja nije na vidiku. Potom, da postoje naznake da je Aleksandar Vučić na posredan način spreman da izađe u susret zahtevima opozicije u vezi sa izbornim uslovima, kao i da se vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci ne isplati razdvajanje lokalnih od republičkih izbora zbog mogućnosti da im isklizne vlast na pojedinim mestima u lokalu, ukoliko bi se radile odvojene kampanje za republičke i lokalne izbore.

– Cenim da će i republički i lokalni izbori biti održani zajedno, na proleće 2020. godine, u redovnom terminu, bez obzira na poruke sa sednice Predsedništva Srpske napredne stranke. Razdvajanje lokalnih i parlamentarnih izbora bi trebalo da postane pravilo, ne bi ih trebalo nikada zajedno održavati, ali mislim da je to previše klizav teren za vlast, tako da i pored najava predsednika Srbije da bi to mogao da bude slučaj, ne verujem da će do toga i doći – ocenjuje za Danas Vladimir Pejić, direktor agencije za ispitivanje javnog mnjenja „Faktor plus“, komentarišući izjavu Aleksandra Vučića da bi republički izbori mogli da budu održani ove godine u junu, a lokalni u maju, sledeće godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srpska napredna stranka još nije donela konačnu odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, ali da je vrh stranke danas bliži takvoj odluci.

„Nismo doneli konačnu odluku, ali smo bliže raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora nego što smo bili ranije. Predsedništvo je sa jednim uzdržanim glasom, mojim, donelo odluku o raspisivanju izbora. Molio sam i dobio kratko vreme, zbog borbe za investicije. Nisu hteli da glasaju protiv mene – rekao je Vučić posle sednice Predsedništva SNS, u ponedeljak uveče. Na pitanje novinara kada će biti izbori, on je odgovorio da sigurno neće biti na jesen, dok postoji mogućnost da se raspišu za jun ili na proleće sledeće godine. Vučić je kazao da bi bilo dobro da izbori budu razdvojeni, bez obzira što bi na pojedinim mestima SNS mogao izgubiti zbog loše rada svojih ljudi. „Onda bi lokalni izbori bili 3. maja, sledeće godine. Imali bismo veliku pauzu od 10 ili 12 meseci, što je prilika da ljudi na lokalu glasaju po svojoj volji, na osnovu rada lokalnih vlasti“, objasnio je on.

Vladimir Pejić, međutim, kaže, da bi to bio previše rizičan korak, jer bi, nakon vrlo verovatne pobede SNS na republičkim izborima ove godine, moglo da se dogodi da se ta partija oklizne u pojedinim mestima na lokalu, sledeće godine, što bi samo, kako ocenjuje, opoziciji dalo argumente za traženje novih, prevremenih republičkih izbora.

– Zato mislim da to nije realno, iako bi razdvajanje lokalnih i parlamentarnih izbora trebalo da bude pravilo, ne samo za ovu, već za svaku vlast. Ukoliko se ne bude dogodilo ništa značajno u vezi sa Kosovom, uveren sam da će izbori, i lokalni i republički, biti održani u redovnom terminu, na proleće sledeće godine – ističe sagovornik našeg lista.

On napominje da nije realno ni da se u tom vremenskom roku zaista nešto dogodi sa Kosovom, osim eventualnih ukidanja taksi na uvoz robe iz Srbije u nekadašnju južnu srpsku pokrajinu, odnosno tek obnavljanja pregovora.

– Nerealno je da se u narednih godinu dana dogodi nešto što bi podrazumevalo eventualno izjašnjavanje građana. Zato mislim da će izbori biti u svom redovnom terminu – zaključuje Vladimir Pejić za naš list.

Prema rečima Bojana Klačara, izvršnog direktora CeSID-a, neće biti ni vanrednih parlamentarnih ni vanrednih lokalnih izbora, odnosno oba izborna ciklusa biće održana u redovnom terminu i to objedinjeno.

– Za SNS je rizično da razdvaja lokalne od republičkih, jer postoji mogućnost gubljenja vlasti na lokalu, ako ne bude objedinjene kampanje. S druge strane, već se polako pokazuje da je Vučić spreman da izađe u susret zahtevima opozicije u vezi sa izbornim uslovima, iako to neće učiniti na direktan način. On, naravno, nikada neće dozvoliti da izgleda slabo, odnosno da je primoran na nešto, pa će te izborne uslove poboljšati u narednom periodu i na posredan način. Još jedan od razloga zbog kojeg mislim da neće biti vanrednih izbora je to što dogovor o Kosovu nije na vidiku – zaključuje Bojan Klačar za Danas.

Podsećanje

Izbori za narodne poslanike održani su 24. aprila 2016. zajedno sa pokrajinskim i lokalnim izborima. U trci za parlament Srbije, lista oko SNS osvojila je najviše – 1.823.147 (48,25 odsto) glasova, odnosno 131 mandat. Lista SPS-JS osvojila je 413.770 glasova (10,95 odsto) i 29 mandata, SRS 306.052 (8,10 odsto) i 22 mandata, a lista Dosta je bilo 227.626 (6,02 odsto), odnosno 16 mandata. DS je osvojila 227.589 glasova (6,02 odsto) i 16 mandata takođe, koalicija Dveri-DSS 190.530 glasova (5,04 odsto) i 13 mandata, kao i LDP-LSV-SDS sa 189.564 glasova (5,02 odsto) i takođe 13 mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari