Nikola Burazer demantuje Vučića: Nisam autor izveštaja, žele da diskredituju Fridom haus preko "lake mete" 1Foto FoNet Velimir Ilić

„Pre svega ja neistina da sam ja autor Fridom hausovog izveštaja za Srbiju za indeks „Sloboda u svetu“ koji je izašao pre neki dan“, kaže za Danas Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, povodom pominjanja u njegovog imena u negativnom kontekstu od strane predsednika Republike Aleksandra Vučića na današnjem obraćanju javnosti u Predsedništvu Srbije.

„Ja sam autor izveštaja za Srbiju za drugi Fridom hausov indeks „Države u tranziciji“, koji će izaći kasnije na proleće. Ovde se postavlja i pitanje odakle predsedniku informacija da sam ja autor bilo kakvog izveštaja budući da se odnosi na nešto što još uvek nije objavljeno“, napominje Burazer.

On dodaje da je ovo i pokušaj da se diskredituju nalazi „renomirane organizacije udaranjem na „laku metu“, odnosno autora izveštaja o Srbiji“, koji, navodi, nije lično odgovoran za ocene.

Ovo nije prvi put da vlasti u Srbiji ovo rade kada je u pitanju Fridom haus, podseća Burazer.

„Očigledna je namera predsednika da stvori sliku da je svaka kritika demokratije u Srbiji sredstvo pritiska zbog Kosova, te da su zapadne zemlje, međunarodne organizacije, civilno društvo i opozicija u nekakvoj zaveri protiv države. U pitanju je stari narativ, ali je propaganda protiv kritičara vlasti sve brutalnija i postaje sve opasnija“, kaže on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je tokom obraćanja govorio o različitim pritiscima na Srbiju, zbog pitanja Kosova, te u tom kontekstu pomenuo medije i civilno društo, pa, između ostalog i Nikolu Burazera.

Burazera je istakao kao autora izveštaja Fridom hausa o stanju demokratije u Srbiji ove godine, rekavši da naravno da je Srbija pala na listi ove organizacije kad izveštaj iz Srbije piše on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari