Nikolić razgovarao sa delegacijom iz Kine 1Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje Srbije s Rusijom i Kinom, Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu s delegacijom Političke konsultativne konferencije Kine grada Guangdžoua koju predvodi potpredsednik Ju Jianše, saopštio je taj Savet.

U razgovoru o unapređenju saradnje Nikolić je rekao da „Srbija nema ograničene okvire saradnje sa Kinom“.

„Na našem primeru uče se i zemlje članice Evropske unije koje su, takođe veoma zainteresovane da sarađuju sa vašom državom“, rekao je Nikolić.

Dodao je da se, od potpisivanja Sporazuma dve države o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, „saradnja na najvišem političkom nivou prelila i na naše privrednike i građane“.

„Sa Kinom smo započeli saradnju u oblasti infrastrukture i saobraćaja, a nastavili u oblasti industrije. Veliki potencijal za dalju saradnju postoji i u oblasti poljoprivrede, posebno u Vojvodini koja ima veoma plodnu zemlju“, kazao je Nikolić.

Investiranje u proizvodnju hrane, po njegovim rečima, bilo bi od obostranog interesa, a rekao je i da Srbija može mnogo da ponudi Kini u turizmu jer ima „mnogo lekovitih banja kojima nedostaje kapital kako bi se osavremenile“.

Ju Jianše rekao je da je glavni cilj posete kineske delegacije da se što bolje upozna sa situacijom u Srbiji, i da se informišeo mogućnosti unapređenja saradnje.

„Udaljenost Kine i Srbije za nas nije problem, za nas je bitno da je Srbija privredno stabilna i sigurna zemlja“, rekao je Ju Jianše.

Posebno su, kako je rekao zainteresovani za poljoprivrednu saradnju jer grad Guangdžou nabavlja velike količine hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari