Nikolić u februaru u Sarajevu? 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Danas sam pozvao predsednika Srbije Tomislava Nikolića da dođe u Sarajevo i taj poziv je prihvaćen, izjavio je predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i izrazio nadu da će poseta biti organizovana u februaru i da će doprineti razvoju odnosa dve države.

Znate da je bilo u prošlosti određenih problema sa posetom predsednika Nikolića Sarajevu, jer su je predstavnici Bošnjaka otkazali zbog privođenja Nasera Orića, rekao je Ivanić posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Beogradu.

Očekujem da ta poseta bude organizovana u februaru. Bosna i Hercegovina je značajan ekonomski partner Srbije, a Srbija je važna za BiH i Republiku Srpsku, ocenio je Ivanić.

Ivanić smatra da je interes BiH u celini, a posebno Republike Srpske, da se još više poveže sa Srbijom. Srbija ozbiljno razmišlja o mogućnosti povezivanja autoputa Beograd – Zagreb sa Bjeljinom i o brzoj cesti koja bi poboljšala veze Sarajeva sa Beogradom, objasnio je Ivanić.

Ivanić je rekao da za posetu Nikolića Sarajevu ima podršku druge dvojice članova Predsedništva BiH. Srbija je više puta jasno rekla da poštuje integritet i celinu BiH i da ništa neće uraditi da to ugrozi, ali i da je emotivno vezana za Srbe u Republici Srpskoj, precizirao je Ivanić. Emotivni odnosi, ljudski i nacionalni, bliži su sa Republikom Srpskom, ali to ne znači da nisu dobri i sa Sarajevom, ocenio je Ivanić.

On je rekao i da su za stabilnost Balkana posebno važni odnosi u trouglu Zagreb, Begrad i Sarajevo. Stanje u regionu je najlošije u proteklih desetak godina, ukazao je Ivanić i dodao da je danas nezamislivo da ministri spoljnih poslova iz regiona odrede da jedan od njih u Briselu govori o situaciji u regionu, a da je to bio slučaj pre desetak godina.

Uslov da se stvari vrate u normalu jeste odustajanje od ekstremnih političkih pogleda i videćemo da li će se to desiti, rekao je Ivanić. Ivanić smatra i da izbori nisu bili pravi razlog za pogoršanje situacije, nego su oni poslužili kao opravdanje. Dobar deo političara na sceni je ideološki orijentisan na sukob kao način ostanka na vlasti, zaključio je Ivanić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari