Nikolić: Zakoni o nacionalnim manjinama bolji nego u EU 1Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Odgovorno tvrdim da su zakoni koji tretiraju nacionalne manjine u Srbiji daleko iznad zakona zemalja čanica Evropske unije, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je poručio da Srbija ne prihvata rečnik ucena, podmetanja noge, nametanja najopsanijih ideologija iz prošlosti, uključujući, nažalost, fašizam i nacizam.

Očekivali smo podršku i odobravanje svih zemalja članica EU, makar za one zahteve koji su bili jednaki za sve, kad već ne možemo očekivati za one koji stoje samo pred Srbijom i koji nisu bili deo kroz koji su prolazili ostali kandidati, danas članovi EU, poručio je Nikolić na zasedanju ministarskog saveta Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Ako 27 članica nema primedbi i zdušno podržava otvaranje i 26. poglavlja, da li jedna njihova članica uistinu vredi ocene preostalih 27? Odgovorno tvrdim da su zakoni koji tretiraju nacionalne manjine u našoj zemlji daleko iznad zakona zemalja članica EU, predočio je Nikolić.

U njima je, dodao je Nikolić, regulisano i pitanje koje se tiče i kulture i obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina.

Nema sumnji da će Srbija, u saradnji sa Savetom svake nacionalne manjine, posvećeno i stručno rešavati pitanje nastave na maternjem jeziku, udžbenika, nastavnika, specifičnih sadržaja, istakao je Nikolić.

Podsetimo da je ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir izjavio je da Srbija na svom putu prema EU mora da ispuni određene standarde među kojima i punu zaštitu nacionalnih manjina.

Predsednik Nikolić rekao je danas i da  bilateralna pitanja, sama sintagma kaže, su bilateralna i tako ih valja rešavati, uvek u dobroj volji i nameri.

Nikolić je rekao da je Srbija jasno zacrtala svoj evropski put i ulaže napore da odgovori svim zahtevima koje valja ispuniti na tom putu.

Ne odgovaramo na provokacije, pokušavamo da ne srušimo tek izgrađene mostove, ali poručujemo svima da to nije znak naše slabosti. Najlakše je posvadjati se, ništa nije teže nego doći do pomirenja i sačuvati ga, ocenio je Nikolić.

Mnoge države učestvuju u promociji takozvane nezavisne države Kosovo. Tamo gde nema uspeha prelazi se na ton pritiska kako bi što više država priznalo da je teritorija koja je oteta Srbiji danas država. Nije država i nikada to neće biti, poručio je Nikolić.

U nama susednoj Hrvatskoj, dodao je on, kao da se nadmeću ko će više da naškodi Srbiji ili da je uvredi.

Veličaju se simboli pod kojima su u Hitlerovoj tvorevini, NDH, ubijani Srbi, Romi i Jevreji. Predsednica Hrvatske se izvinjava roditeljima što je, ne znajući šta radi, u paketićima poklonila deci jednu malu čokoladu proizvedenu u Srbiji, fukcioner ministarstva pravde loše rezultate učenika u međunarodnoj konkurenciji tumači time što su testirana i deca ometena u razvoju i pripadnici nacionalnih manjina, rekao je je Nikolić.

Vrhunac, Hrvatska ometa put Srbije ka EU zbog nerešenih bilateralnih problema. Tako se ne sarađuje, tako se ne gradi, već razgrađuje. A, mi danas pružamo ruku Hrvatskoj i pozivamo da u interesu naše dece razgovaramo, sarađujemo, izgrađujemo društvo bez granica, rasnih i verskih sukoba, naglasio je Nikolić.

On je istakao da je Srbija tokom šestomesečnog predsedavanja Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju unapredi sveukupne veze zemalja članica OCES.

Poruka koju šaljemo iz Beograda je poruka prijateljstva, saradnje, mira i nastojanja da nas ekonomsko povezivanje uvek vodi ka boljem životu i blagostanju svih građana, rekao je Nikolić.  

Hrvatska je juče blokirala otvraranje Poglavlja 26, nakon čega je Vučić napustio Brisel.

Dačić: Važno regionalno povezivanje

Ministar inostranih poslova i predsedavajući Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju Srbije Ivica Dačić poručio je danas da bi ta organizacija trebalo da potvrdi vodeću ulogu nosioca održivog i stabilnog ekonomskog razvoja u regionu.

Prema njegovim rečima, ključno je da zemlje članice saradnjom potpomognu stvaranje slike BSEC kao moderne, odgovorne međunarodne organizacije i konstruktivnog partnera drugim inicijativama.
Da bismo odgovorili modernim izazovima potrebna je saradnja, solidarnost i odgovorno ponašanje svih aktera u međunarodnoj zajednici, poručio je Dačić na sastanku ministara inostranih poslova članica organizacije crnomorske ekonomske saradnje (BSEC).

Nikolić: Zakoni o nacionalnim manjinama bolji nego u EU 2

Foto:Fonet/Aleksandar Levajković

U proteklom periodu razmatrana su pitanja koja su prepoznata kao važna za prosperitet Crnomorskog regiona. Pripadamo organizacijama sa manjim brojem članicama, ali sa vrlo različitim stavovima, što je Srbija nastojala da pretvori u konstruktivne diskusije, rekao je Dačić.
Posle skoro četvrt veka, istakao je on, BSEC ostaje važan element ekonomskog regionalnog povezivanja zemalja u tom delu Evrope.

Srbija je, nije tajna, u svojoj ulozi predsedavajućeg dala notu neutralnog karaktera i nije aktivno učestvovala u raspravama o restriktivnom merama u oblasti finansija, konsolidacija i pojednostavljivanje strukture BSEC, ali je sa pažnjom saslušala sve predloge, rekao je Dačić.
Sa percepcijom predsedavajućeg koji završava svoju funkciju, imamo duboko uverenje da su strukturne promene neophodne, dodao je on.

Iskreno se nadamo da smo uspeli u realizaciji zadataka koje smo postavili 1. jula kada smo preuzeli predsedavanje, uzimajući u obzir složenost prilika u crnomorskom regionu, poљtujuжi sve zemlje иlanice, ne zanemarujuжi njihove razlike, ali fokusirajući se na ono što nam je zajedničko – želja za ekonomskim, kulturološkim i sociološkim prosperitetom i jačanje saradnje u oblastima koje nam u tome mogu pomoći, rekao je Dačić. On je poručio da je Srbija spremna, kao i do sada, na saradnju sa svim zemljama članicama, posmatraиima i partnerima u sektorskom dijalogu u okviru BSEC.
Generalni sekretar Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju Mihael Hristidis rekao je da postoji opravdano osećanje zadovoljstva da je ove godine urađeno najbolje što se moglo u datim okolnostima.

Naša banka, naš region ima najniži indeks razvoja i negativni rejting ozbiljnih svetskih agencija. Odgovor na te izazove  moћe da bude povećana interakcija, konstruktivan dijalog i fokusirana saradnja okrenuta rezultatima, rekao je Hristidis.
Naša organzacija je savršeno i jedino sredstvo u regionu da se to postigne, dozvolite da to iskoristimo na efikasniji naиin da bismo postigli zajedničke ciljeve, rekao je on i napomenuo da je tek kasno sinoć usvojen budžet za 2017. godinu.

Hristidis je zahvalio Rusiji čija je delegacija iznela spremnost da organizaciji donira milion dolara, pozivajući i druge članice da doniraju novac, možda i manje sume. Predsedavanje ovom organizacijom Srbija danas predaje Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari