Niš: Opozicioni odbornici podnose inicijativu za raspisivanje konkursa za načelnike uprava i direktore javnih preduzeća 1Foto: Privatna arhiva

Odbornici opozicione koalicije “Niš, moj grad” u Skupštini grada Niša najavljuju da će predati odborničku inicijativu da se što pre raspiše konkurs za izbor načelnika gradskih uprava i direktora javnih preduzeća koji su u statusu vršioca dužnosti.

“Tražićemo i da se ponovo otvori rasprava o Statutu Grada Niša, zbog nefunkcionalnosti gradskih uprava, jer zbog loše organizacije ne služe građanima na adekvatan način. Zahtevaćemo i da se što pre uradi rebalans budžeta i to u delu socijalnih davanja jer krizom su najugroženija deca i penzioneri za šta imamo konkretne mere”, kaže odbornik Miodrag Stanković.

On kostatuje da je Niš punih 10 godina u v.d. statusu, a godinama se samo smenjuju vršioci dužnosti  direktora  javnih i javno komunalnih preduzeća.

“Prema našim saznanjima, u ovom trenutku, zaduženje Grada i gradskih preduzeća prelazi 4,5 milijardi dinara, što govori da smo u totalnom kolapsu sa ovim lokalnim rukovodstvom.  Odlukom Gradskog veća, svih šest gradskih uprava promenilo je čelne ljude što govori da one nisu funkcionalne i da se vode političkim, a ne profesionalnim interesima, kao i da su v.d. načelnici pod konstantnim pritiskom”, navodi Stanković.

Opozicioni odbornik dodaje je „izbor svih direktora za vreme vlasti SNS-a u Nišu očigledan primer stranačkog zapošljavanja i nepoštovanja zakona“.

“Svi smo bili svedoci kršenja zakona da bi se namirile stranačke struje prilikom izbora direktora JP i JKP u Nišu 2017. godine, a sada  se suspenduju institucije dok se odlučivanje o svemu prenosi u ruke jedne političke stranke”, kaže odbornik Stanković.

Njegov kolega, Branislav Jovanović ocenjuje da se u gradu ništa kapitalno ne radi već se vlast bavi isključivo sobom, smenama, rotacijama i rehabilitacijom već izgrađenih ulica.

„Primer je Francuska ulica koja se otežano radi, iako se samo grebe i menja asfalt. Od čelnika Grada čuli smo da je to sve zbog ekonomske krize u svetu. Gradski prevoz je poskupeo 33, a grejanje 11 odsto, a lokalna vlast samo putuje. Bili su skoro u Beču, zatim su posetili expo sajam u Dubaiju, a najnovija je poseta Šarm el Šeiku. Brojna delegacija trenutno boravi u Egiptu gde će razgovarati o turizmu. Trebalo je da tamo idu oni koji su zaduženi za resor turizma, a ne delegacija sastavljena od preletača iz drugih stranaka”, zaključuje Jovanović.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari