Niška vlast nije dozvolila Dverima nijedan od šest gradskih prostora za održavanje tribine 1Tamara Milenković Kerković: Foto privatna arhiva

Grad Niš nije dozvolio pokretu Dveri da koristi nijedan od šest gradskih prostora za održavanje tribine o referendumu o promeni Ustava Srbije.

Prema dostupnom podacima, sam Grad nije organizovao nijedan javni skup posvećen referendumu koji će se održati 16. januara sledeće godine.

Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Dveri i predsednica niškog odbora tog pokreta, kaže da su Dveri još 16. decembra uputile Gradskoj upravi šest dopisa za korišćenje jedne od konkretnih mesnih kancelarija za tribinu o referendumu, planiranoj 23. decembra.

Kako su u dva slučaja odbijeni, uz navođenje tehničkih razloga, a na četiri dopisa nisu dobili odgovor, tribina je održana u privatnom prostoru, Siti smart klubu.

– U dopisima smo se pozvali na javni interes, pošto je tema od najvećeg nacionalni i državnog interesa, kao i na obavezujući član 33. Sporazuma o unapređenju izbornih uslova između vlasti i opozicije, koji propisuje da su lokalne vlasti dužne da političkim organizacijama omoguće besplatno korišćenje sala mesnih kancelarija. Uprkos tome, Gradska uprava Niša je, po ko zna koji put, pokazala da je niški javni prostor zarobljen od SNS vlasti – kaže Milenković Kerković za Danas.

Ona kaže da se u obrazloženjima za odbijanje njihovih zahteva navodi da je jedna mesna kancelarija „data na korišćenje udruženju“, bez navođenja kom i u kojem periodu, a da su u drugoj „zbog renoviranja i prenamene zaposleni i inventar prebačeni u drugi prostor“.

– Istraživanja pokazuju da samo šest odsto građana zna za referendum o promeni Ustava u delu pravosuđa. Neki od građana su dobili obaveštenja RIK-a u kojima se pozivaju da izađu i da praktično kažu „da“ ustavnim promenama. Deo opozicije bojkotuje referendum, čime direktno ide na ruku Aleksandru Vučiću, pošto je po novom Zakonu za  uspeh referenduma dovoljno da na glasanje izađu on, Ana Brnabić i Zorana Mihajlović, pa će izmene Ustava biti moguće čak i ako Zorana glasa negativno. Mislimo, zato, da je izuzetno važno da građani budu informisani o referendumu, kao i o tome zašto je važno da zaokruže „ne“, o čemu smo i govorili na tribini – kaže Milenković Kerković.

Ona kaže da će Dveri, uprkos ovakvoj „praksi“ gradske uprave, najverovatnije održati još neku tribinu, te imati i druge aktivnosti kako bi građane informisale zašto da kažu „ne“ ustavnim promenama.

– Nije ni prvi ni poslednji put da nam se ovo desi. Postoji slično ponašanje i u drugim samoupravama, ali ne u meri kao u Nišu. Dveri su, recimo, skoro imale predizbornu konvenciju u Kragujevcu, za koju nam je odobrena sala Skupštine grada, što je u Nišu nezamislivo – kaže ona.

Iz kabineta gradonačelnice Dragane Sotirovski do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore vezane za ovaj slučaj, kao ni da li Grad priprema bilo kakvu aktivnost kako bi građane upoznao sa predstojećim referendumom.

Oni, za sada, jedino mogu pročitati Akt o promeni Ustava Republike Srbije i Odluku o raspisavanju referenduma na veb – sajtu Grada, koji ih za detaljnije informacije preko linka šalje na sajt RIK-a.

I privatnici se boje da opoziciji iznajme prostor

– Sve nam je teže da za svoje javne skupove u Nišu zakupimo i komercijalne prostore. Ne samo zato što nemamo novca, već i zato što se ljudi boje da nam ih izmajme, pošto im potom dolaze inspekcije ili trpe drugu vrstu protiska- kaže Milenković Kerković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari