Mirsad Đerlek glasao u Novom Pazaru: Ovo je prvi put da jedna vlast omogući građanima da biraju nezavisno pravosuđe 1Mirsad Đerlek, foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Glas za ustavne promene dali su stranački prvaci i narodni poslanici iz Novog Pazara. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i član Predsedništva SNS Mirsad Đerlek, glasao je na biračkom mestu u novopazarskoj Muzičkoj školi.

Rekao je da se prvi put događa „da jedna vlast omogući svojim građanima da biraju nezavisno pravosuđe“.

-Predsednik Republike i vlast žele da omoguće građanima da se politika i politikanstvo direktno i indirektno isključe iz oblasti pravosuđa. To je velika šansa i iskrena namera da se ova vlast bori za vladavinu prava u pravom smislu reči – naglasio je Đerlek i pozvao građane Novog Pazara da izađu i glasaju za promene u Ustavu Srbije.

Istovremeno, za ustavne promene glasala su i sva tri narodna poslanika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Amela Lukač – Zoranić, Mirsala Pramenković i Jahja Fehratović.

Poslanica Amela Lukač – Zoranić glasala je na biračkom mestu u OŠ „Stefan Nemanja“, i to za ustavne promene „jer je to pokazatelj da se Srbija zaista opredelila da krene putem ka Evropskoj uniji“.

-Važno je da se podrži referendum, jer su promene nužne. Ovo je početak promena i ovaj referendum će dati mogućnost da pravosuđe bude nezavisno, da tužilaštvo bude nezavisno i, samim tim, ćemo imati odvojene sisteme zakonodavstva, pravosuđa i izvršne vlasti – rekla je Lukač – Zoranić nakon glasanja.

Njena koleginica Mirsala Pramenković glasala je na biralištu u Tehničkoj školi.

-SPP je podržala pravo građana da izađu i iskoriste svoje ustavno pravo u pogledu promena. Prvenstveno očekujemo nezavisnije pravosuđe i samostalnije tužilaštvo – naglasila je Pramenković.

U naselju Šutenovac glasao je potpredsednik SPP i narodni poslanik Jahja Fehratović, za koga su „promene u pravosuđu korak napred ka Evropskoj uniji“.

-Kao parlamentarna stranka, puno puta smo razgovarali sa predstavnicima EU i Venecijanske komisije o ovim promenama – istakao je Fehratović i dodao da je njegova stranka podržavala sve što Srbiju vodi ka učlanjenju u evropsku zajednicu.

Na birališta su izašli funkcioneri i narodni poslanici partija koje su na vlasti ili u koaliciji sa vladajućom SNS. Na biralištima nisu viđeni visoki funkcioneri SDA Sandžaka, koja bojkotuje ovaj referendum.

Od 98 biračkih mesta, gde se građani izjašnjavaju za promenu Ustava na području Novog Pazara, na osam glasaju građani šest kosovskih opština za ustavne promene.

Za glasače iz Peći, Prizrena, Orahovca, Istoka, Kule i Gore određena su biračka mesta uz administrativnu liniju sa Kosovom. Većina ih je u selima na padinama Rogozne.

-Glasači dolaze individualno automobilima. Ima malo nesnalaženja oko pronalaženja biračkih mesta. To rešavano koordinacijom između Gradske izborne komisije (GIK) i biračkih odbora. Glasači sa Kosova zovu GIK, a mi biračke odbore iz kojih neko silazi do magistralnog puta da ih dočeka i dovede do glasačkog mesta – objašnjava predsednik GIK Radosalv Milić i dodaje da je primetan veliki broj glasača koji stižu iz šest kosovskih opština, kojima su glasačka mesta određena u Novom Pazaru.

Milić ne zna koliko je u birački spisak upisano glasača iz tih šest opština, jer su „zapečaćeni birački spiskovi prosleđeni odborima na glasačkim mestima“.

Predsednik GIK tvrdi da glasanje protiče bez problema i da, do sada, nisu imali nikakvih primedbi.

Prema ranijim informacijama, na biračkom mestu 97, do 12 časova, od 1.908 upisanih u birački spisak, na glasanje je izašlo 1 odsto. Tradicionalno, u ovom gradu, veća izlaznost na birališta beleži se u kasnim popodnevnim satima

Uporedo s građanima, na birališta su izašli, doduše rano ujutru, Rasim Ljajić, osnivač vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP) i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Nihat Biševac (SDPS).

Ljajić je jutros je glasao za promenu Ustava u Petoj mesnoj jednici, na biračkom mestu 93. On je ponovio da će „davanjem podrške promenama Ustava biti obezbeđena veća nezavisnost pravosuđa, a samim tim i pravednija država“.

Nešto malo pre podneva, na biračkom mestu 97, u OŠ „Desanka Maksimović“, glasao je i novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac.

Prethodnih dana, i SDP i SDPS su pozvale svoje pristalice da izađu na referendum i glasaju za ustavne promene.

Istovremeno, prema podacima iz Gradske izborne komisije (GIK), glasanje na svih 98 biračkih mesta protiče bez problema. Pravo glasa ima 89.045 gražana u Novom Pazaru.

Na biračkom mestu 97, do 12 časova, od 1.908 upisanih u birački spisak, na glasanje je izašlo 1 odsto. Tradicionalno, u ovom gradu, veća izlaznost na birališta beleži se u kasnim popodnevnim satima.

Podsetimo, na teritoriji grada Novog Pazara, glasanje za ustavne promene, počelo je na vreme.

-Za sada, sve protiče bez problema. Sva biračka mesta su otvorena u 7 sati. Prethodnih dana smo distribuirali glasački materijal i zaštitnu opremu protiv korona virusa za članove glasačkih odbora i građane. Na našoj teritoriji izlaznost će se procennjivati sa pet biračkih mesta – rekao je tokom prepodneva predsednik Gradske izborne komisije Radoslav Milić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari