Novo obdanište u Kragujevcu za vlast još jedan kapitalni projekat za opoziciju „bacanje milion evra” 1Druga tehnička škola Foto: N. Raus

 

Izgradnjom novog predškolskog objekta u Kragujevcu po lokalnoj vlasti konačno će se „rešiti” pitanje dugih lista čekanja mališana za upis u obdanište dok se za „Ujedinjene protiv nasilja” u tu svrhu, za pet puta manji iznos, može adaptirati prazno zdanje Druge tehničke škole.

Pred početak vikenda u prisustvu predsednika Privremenog organa grada Kragujevca, Nikole Dašića, v.d. načelnika GU za razvoj i investicije, Dejan Ružić i direktor preduzeća „OBI”, potpisali su Ugovor o izradi tehničke dokumentacije i izvođenja radova na izgradnji objekta predškolske ustanove u Kragujevcu.

– Reč je izgradnji novog vrtića, kapaciteta od 120 do 150 mesta a na delu parcele nekadašnjeg „Zelenila”, pored postojećeg objekta PU „Nada Naumović” – „Crvenkapa”.
Putem otvorenog postupka javne nabavke, posao je dobila kragujevačka firma „OBI” i nemam sumnje da će kao društveno odgovorna kompanija uraditi objekat koji će biti na ponos svih nas, rekao je Dejan Ružić, a preneto je je na sajtu Gradske uprave.

Izgradnja novog objekta, po njegovim rečima, predškolske ustanove veoma je značajna za Grad jer se, imajući u vidu da i dalje ima dece koja su na listi čekanja, rešava deo problema.

– Ugovor koji smo danas potpisali sa kompanijom „OBI”, obuhvata izradu kompletne projektno tehničke dokumentacije, a ona podrazumeva izradu urbanističkog projekta, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje, kao i izvođenje samih radova po principu „ključ u ruke”. Vrednost ugovora je 107.858.000 miliona dinara, istakao je Ružić.

Novo obdanište u Kragujevcu za vlast još jedan kapitalni projekat za opoziciju „bacanje milion evra” 2
Potpisivanje ugovora o izradi tehničke dokumentacije i izvođenja radova na izgradnji novog objekta predškolske ustanove Foto: Grad Kragujevac

– Ovo je jedini javni projekat koji realizujemo i želimo da zbog firme Obi i grada Kragujevca u kome živimo i radimo preko 35 godina uradimo tako da bude na ponos svih nas, rekao je Marko Obradović, direktor „OBI” preduzeća.

Objekat predškolske ustanove, kako je on naveo, a koji ova ће firma raditi sastoji se iz prizemlja i jednog sprata, a u skladu sa zahtevima biće uklopljen u ambijent okoline, obdaništa „Crvenkapa” i drugih objekata koji se nalaze u blizini.

– Potrudićemo se da sve bude gotovo u tenderom predviđenom roku kao i da ugrađeni materijali budu po najvišim standardima. U prvih 100 dana u saradnji sa Gradom radićemo na idejnom rešenju i dobijanju dozvola, na osnovu kojih ćemo pristupiti i izvođenju radova, a očekujem da će to biti na proleće, kazao je u petak Obradović.

Na najavljenu izgradnju novog obdaništa u svojoj predizbornoj kampanji reagovali su već sutradan iz koalicije koalicije „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac”, po kojima bi novo i najveće gradsko obdanište trebalo da bude u starom zdanju Druge tehničke škole.

– Imali ste prilike da juče vidite da se kandidat za gradonacelnik SNS Nikola Dašić odlučio na izgradnju novog vrtica od milion evra na prostoru Gradskog zelenila, na samo 10 metara od postojećeg vrtića „Crvenkapa”, podsetio je u subotu Obrad Turković, kandidat za odbornika koalicije „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac”.

On je ispred „Ujedinjenih” postavio pitanje da li je normalno da se gradi potpuno novi vrtić, kada se umesto toga za pet puta manji iznos adaptacijom zgrade Druge tehnicke škole može napraviti najveći vrtić u Kragujevcu koji može da reši pitane nekoliko stotina mališana.

– Dok neki imaju viziju da se na prostoru Kneževog arsenala razvijaju pivnice, razonoda i dokolica, mi imamo viziju da se tu rađaju institucije kulture, obrazovanja i kreativne industrije, poručio je Turković tokom vikenda, pozvavši da ako i drugi građani Kragujevca „dele tu viziju” sa ovom koalicijom koju čini sedam gradskih odbora kragujevačkih opozicionih stranaka „da ih 17. decembra podržite na izborima” i „zaokruže broj 10”.

Novo obdanište u Kragujevcu za vlast još jedan kapitalni projekat za opoziciju „bacanje milion evra” 3
Obećavamo Druga tehnička škola će biti najveće obdanište u gradu Foto: Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac

Druga tehnička škola je osnovana 1953. godine. u Kragujevcu, pod nazivom Majstorska škola, uz saglasnost Saveta za prosvetu tadašnjeg ministrarstva. U svojoj istoriji baštini i deo u nastavljača tradicije prve, stručne i zanatlijske škole Šarla Lubrija još od 1854. godine. Tokom istorije škola je prolazila kroz brojne reforme i više puta menjala svoj naziv, da bi 1996. godine dobila ime – Druga tehnička škola.

Učenici i nastavnici Druge tehničeke škole su 2018. godine „preseljeni” u obližnju Srednju stručnu školu (nekadašnji VIŠ) a bilo je govora da će istorijsko zdanje ove škole biti dato na korišćenje nekim umetničkim odsecima kragujevačkog FILUM-a.

Na tim pričama se ostalo, FILUM i danas nema svoju zgradu a Druga tehnička škola već pet godina zvrji prazna.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari