Obradović: Vladajuće stranke nisu glasale protiv predloga Borka Stefanovića 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je danas da je prava istina o onome što se dešavalo na sednici Odbora za spoljne poslove, održane u ponedeljak, jeste da vladajuće stranke na čelu sa Srpskom naprednom strankom i Socijalistička partija Srbije nisu glasale protiv predloga Borka Stefanovića da se uvedu sankcije Rusiji, već nisu uopšte glasale.

„Iz toga se jasno vidi da ne smeju da se zamere Zapadu i da ostavljaju prostor za uvođenje sakcija Rusiji, kao što su pod pritiskom iz Evropske unije već uvedene Belorusiji“, kazao je Obradović u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, vladajuća većina je odbila da podrži predlog rezolucije 28 narodnih poslanika državotvorne opozicije iz redova Srpske stranke Zavetnici, Nove Demokratske stranke Srbije, Pokreta obnove Kraljevine Srbije i Srpskog pokreta Dveri o zabrani korišćenja jednostranih sankcija kao instrumenta spoljne politike, iz čega se takođe vidi ostavljen prostor za uvođenje sankcija Rusiji.

„Dodatni razlog zašto se aktuelnoj vlasti ne može verovati po ovom pitanju je taj da je već dva puta prekršena odluka Saveta za nacionalnu bezbednost, kada se tiče odbijanja francusko-nemačkog sporazuma i moratorijuma na zajedničke vojne vežbe sa bilo kim“, istakao je Obradović.

Kako je naglasio, uprkos tim odlukama Saveta za nacionalnu bezbednost koje su još uvek na snazi, predsednik Republike je prihvatio francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo, a Vlada Srbije zakazala zajedničku vojnu vežbu sa NATO u junu u Srbiji.

„Kako su ove dve odluke prekršene tako može biti prekršena i odluka o neuvođenju sankcija Rusiji, što već predlaže ministar privrede u Vladi Srbije Rade Basta“, rekao je Obradović.

On je napomenuo da su vladajuća većina i prozapadna opozicija juče zajednički odbili da podrže predloge poslaničke grupe Dveri – Patriotski blok o novoj spoljnoj politici, jačanju saradnje s Rusijom i srpskom mini-šengenu, odnosno novim integracijama između Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari