Naša nova politička deklaracija jeste samo odgovor odbornika tri skupštine sa juga Srbije na višegodišnje ignorisanje rešavanja problema sa kojima se suočavaju Albanci u ovom regionu, ocenjuje za Danas narodni poslanik i predsednika Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Halimi.

– Reč je, pre svega o nepriznavanju diploma koje su ovdašnji Albanci stekli na Kosovu, kao i o činjenici da ovde ne postoji nijedna visokoškolska ustanova za školovanje naših studenata na maternjem jeziku. Uvek smo dobijali samo obećanja koja neprestano stižu iz Beograda, ali ne i konkretna rešenja. Ovde se problemi gomilaju, a o tome se samo priča i ništa ne rešava – ukazuje Halimi.

Predsednik Opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa nakon najnovije Političke deklaracije ukazuje da je neophodna „demilitarizacija regiona“ i povlačenje pripadnika Žandarmerije. On navodi da je „o svemu obavešten ministar Ivica Dačić“, ali očekuje i „konkretne rezultate i poteze nakon nedavnog sastanka koji je sa njime imao u Beogradu“.

– Koordinaciono telo mora da bude organ koji funkcioniše po principu multietičnosti i u kome Albanci, kao i u drugim državnim institucijama na teritoriji Preševa, Bujanovca i Medveđe moraju da imaju svoje predstavnike, što sada nije slučaj – precizirao je Mustafa.

Jedini srpski odbornik u lokalnom parlamentu u Preševu Dragoljub Filipović reagujući na najnoviju deklaraciju Albanaca, koja je treća po redu, kaže da „problemi nisu samo vezani za Albance, već da ih imaju i Srbi“.

– Morate imati u vidu i činjenicu da ekonomska situacija podjednako pogađa i Srbe u preševskoj opštini, a to je problem koji se ne može rešiti bilo kakvom jednostranom političkom dekleracijom. Ima li tu šanse da se u lokalnu vlast u Preševu integrišu i Srbi, pita se Filipović, ukazujući da „svi problemi moraju da se rešavaju dijalogom i bez jednostranog pristupa ozbiljnim problemima sa kakvim se suočavaju ljudi na ovim prostorima“.

 

Destani: Iza rezolucije ne stoji separatizam

– Predsednik SO Preševo i lider Demokratske unije doline Skender Destani izjavio je da iza zahteva Albanaca sa juga Srbije da dobiju „etnički region ne stoje separatistički ciljevi“. „Priznajemo suverenitet Kosova u postojećim granicama, ali i zaključak Kontakt grupe da nema promena državnih granica nasilnim putem“, rekao je Destani i dodao da Albanci sa juga Srbije nastoje da probleme reše u državi Srbiji u kojoj žive. „U tom kontekstu zahtevamo da se Albanci brže uključuju u sve institucije sistema, što je osnovni preduslov za ostvarivanje njihovih manjinskih i drugih prava“, rekao je Destani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari