Odlaganje pristupa Zapadnog Balkana EU nije rešenje 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu ocenila je da „recept za izbegavanje provalije“ o kojoj govori francuski predsednik Emanuel Makron nije u napuštanju ili odlaganju procesa pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU).

Predsednik Makron je rekao da je „svet na rubu provalije“. Mislim da recept za izbegavanje provalije nije u napuštanju ili odlaganju procesa pristupanja Zapadnog Balkana. I mislim da je Zapadni Balkan deo tih izazova, rekla je Bregu za podkast „EU Scream“ sa Džejmson Kanterom.

Bregu je rekla da, ukoliko Makron zaista želi da izbegne tu provaliju, o kojoj je govorio u intervvju za Ekonomist, onda mora da bude otvoren prema članstv u EU zemalja Zapadnog Balkana sada, a ne u nekom pogrešnom danu kasnije.

Proširenje bi pomoglo da se prevaziđu neki od egzistencijalnih izazova o kojima Makron govori kao o onima koji najviše zabrinjavaju, ocenila je ona. Može li mi neko reći ko je veći Evropljanin – albanski lekar koji leči pacijente u Hamburgu ili Frankfurtu, ili italijanski lekar koji dolazi iz države članice EU i leči albanske pacijente u Albaniji, upiatala je Bregu.

Te percepcije o Zapadnom Balkanu se ne zasnivaju na činjenicama, već na konstruisanju i nadgradnji stereotipa, stigme koje održavate, a to se nastavlja iz godine u godinu, ponekad iz veka u vek, ukazala je ona. Bregu je, na pitanje o investicijama iz Kine i Rusije, istakla da Kina ulaže, ali da zemlje uzimaju kredite za ta ulaganja.

Ulaganje je takozvana dužnička diplomatija. Kod velikih investicija u infrastrukturu morate zaposliti ljude. A, ljudi u regionu su nezaposleni, ukazala je ona. Prema njenim rečima, od Tirane do Sarajeva vožnja traje devet sati, a udaljeni su 385 kilometara i političarima nije uvek jednostavna odluka da prihvate kineska ulaganja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari