Okršaj Obradovića i Grbovića u Utisku nedelje: Ovo je uslov za saradnju državotvorne sa prozapadnom opozicijom 1Foto: printscreen / Nova S

Francusko-nemački sporazum glavni je razlog zašto ne može doći do ujedinjenja prozapadne i državotvorne opozicije, jer se time krši Ustav i nastavlja politika Aleksandra Vučića, smatra lider Dveri Boško Obradović. Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, sa druge strane, smatra da je taj sporazum okvir za rešavanje pitanja Kosova i Metohije

„Ako već podržavate EU, onda morate znati šta je pravna tekovina – glavna evropska i svetska pravna tekovina je poštovanje ustava. Vi ne možete da prihvatite francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo jer vi time kršite Ustav, gospodine Grboviću. Vi morate da odbacite taj sporazum, a vi ste ga kao i Vučić prihvatili i kako onda očekujete da sarađujemo sa vama“, upitao je lider Dveri predsednika PSG-a i naglasio da ne može Beograd biti važnija tema od KiM, prenosi Nova.rs.

„Mislim da je francusko-nemački predlog okvir za rešavanje problema Kosova, ali mislim da je apsurdno da odgovaram na pitanje gospodima Obradovića da li bih prihvatio nešto što je država već prihvatila i na čijoj implementaciji već radi mesecima“, naveo je Grbović.

Lider Dveri upitao je predsednika PSG-a „u čemu je njihova razlika u odnosu na Vučića po pitanju francusko-nemačkog plana“, na šta je Grbović odgovorio:

„Vi to mene ozbiljno pitate? Naša razlika u odnosu na Vučića po pitanju francusko-nemačkog plana i KiM je što mi nikada te ljude ne bismo dali kriminalcima, nikada ne bismo dopustili da Srpska lista odlučuje o njihovim životima, nikada ne bismo dopustili da Milan Radoičić i Zvonko Veselinović postanu vlasnici njihovih života. Nikada ne bismo surovo eksploatisali emocije tih ljudi i nagonili ih da napuštaju institucije, nikada ne bismo doveli u pitanje njihovu bezbednost i inspirisali ih da napuštaju policiju i da 460 srpskih policajaca napusti institucije… I znate šta gospodine Obradoviću, krajnje je nepošteno to što radite“, istakao je Grbović.

Građani Srbije moraju da znaju šta dolazi posle Vučića, odgovorio je Obradović.

„Da li dolazi ista politika prihvatanja francusko-nemačkog sporazuma i kršenja Ustava? U čemu je razlika između vas i Vučića u politici prihvatanja francusko-nemačkog ultimatuma? To sam vas pitao, nemojte vi meni sada da prebacujete na nešto drugo, nisam ja vas za odgovornost za Kosovo pitao nego odgovornost za politiku koja krši Ustav, koju vi želite da nastavite. Ako želite da sarađujemo posle izbora, morate da odbacite francusko-nemački sporazum“, istakao je Obradović.

Lider Dveri je istakao da je to i njegov odgovor lideru Nove demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Milošu Jovanoviću, koji je uputio zvaničan poziv kolegama da se izjasne da li im je prihvatljivo da nema saradnje sa režimom i da sarađuju sa ostatkom opozicije u smeni vlasti.

„To je potpuno besmisleno, mi smo valjda sarađivali na odbrani KiM u sastavu Srbije i protivljenju francusko-nemačkom sporazumu. Zašto se od nas traži da prihvatimo saradnju sa delom prozapadne opozicije koja misli isto kao Vučić po pitanju francusko-nemačkog sporazuma. Evo ja imam uslov, odbacite sporazum pa možemo da sarađujemo“, poručio je Obradović.

Grbović je naglasio da odbacivanje francusko-nemačkog predloga u ovom trenutku ne znači reintegraciju Kosova u ustavno-pravni okvir Srbije.

„To samo znači da Srbija bespovratno odustaje od svoje evropske budućnosti, od ispunjavanja potreba njenih građana i da ide korak bliže onome gde nas je Vučić već doveo – na ivicu izolacije, sankcija, ekonomske propasti. Ono što možemo da promenimo jeste da svrgnemo ovaj režim sa vlasti, razbijemo spregu između države i kriminala, uredimo medijsku scenu“, naveo je Grbović.

Na pitanje da li bi on imao uslove za saradnju koje bi postavio opoziciji sa desne strane, predsednik PSG-a kaže da je ubeđen u to da će, ukoliko se formira kolona „Srbija protiv nasilja“, to biti ubedljivo dominantna opoziciona grupacija i da će ona „utrti put kojim će Beograd i Srbija ići“.

Obradović, pak, smatra da Grbović ne može da postavlja uslove jer nema podršku za to.

„Morate da naučite da poštujete suverenistički pol srpske političke scene. Ako mislite da se menja ova vlast, sami ne možete da je promenite, nikada nećete moći sami da pobedite Aleksandra Vučića, pre će ga pobediti nacionalno okupljanje, jer birači SNS-a koji su razočarani i zbog ekonomske tematike i zbog predaje Kosova, glasaće za nacionalno okupljanje, nikada neće glasati za Pavla Grbovića. Razočarani naprednjak nikada neće glasati za vas“, zaključio je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari