Olenik podnosi ostavku u GDF 1Aleksandar Olenik Foto: FoNet/TV FoNet

Kod nas je dobrovoljni odlazak sa mesta predsednika političke organizacije smatra neprirodnim, pogrešnim i štetnim postupkom, uglavnom u odnosu na lične interese.

Međutim, u razvijenim građanskim i demokratskim društvima to je normalna pojava jer je cilj bavljenja politikom rešavanje najvećih društvenih problema a ne zadovoljavanje ličnih interesa – kaže za Danas Aleksandar Olenik, predsednik Građanskog demokratskog foruma.

Olenik će večeras na sednici predsedništva te organizacije podneti ostavku na čelnu funkciju zbog loših rezultata na tek okončanim republičkim izborima.

GDF je na izborima nastupio na listi Ujedinjene demokratske Srbije, koju su, osim te organizacije, činile pokret Srbija 21, koalicija oko Lige socijaldemokrata Vojvodine u kojoj je i Vojvođanski front, kao i Stranka moderne Srbije, osvojivši jedan odsto glasova.

Olenik kaže za naš list da je siguran da mu rezultat upravo završenih izbora ne ostavlja drugu mogućnost osim ostavke na mesto predsednika Građanskog demokratskog foruma.

– I to ne na način da neko kolektivno telo odlučuje o prihvatanju ostavke, gde postoji mogućnost odbijanja ostavke, jer bi to bio samo privid i vrsta prevare članova i simpatizera ali i svih građana koji su nam dali glas. Uvek sam, u politici ali i u privatnom i poslovnom životu, zagovarao princip odgovornosti za sve donete odluke. Jedino bitnije od javnog zagovaranja odnosno izgovorene reči je lični primer, koji uvek mora da sledi javno iznete stavove – kaže Olenik.

Olenik podnosi ostavku u GDF 2
Foto: FoNet/TV FoNet

Dodaje da je ubeđen da je odluka o izlasku na izbore u okviru UDS bila najbolja moguća u tom trenutku.

– I ponovo bih uradio isto. Parodoksalno izgleda, ali rezultati ovih izbora su razlog za moju ostavku ali istovremeno potvrđuju da je bilo opravdano predstavljati jedinu građansku i demokratsku opciju na njima. Konkretno, izlaznost od između 45 i 50 odsto garantuje legitimitet, i na ovom mestu moram ponoviti da svaki glas vredi isto, i onaj iz dela kruga dvojke i onaj iz Lebana, pa je svako osporavanje legitimiteta uvreda i čista diskriminacija prema polovini naših građana – naglašava sagovornik našeg lista.

Što se tiče budućih koraka, napominje Olenik, svakako nastavlja sa borbom za građansku i demokratsku Srbiju.

– U narednih nekoliko meseci će se jasno videti pogubne posledice medijski veštački nametnog bojkota jer će ovakva narodna skupština, sa punim legitimitetom, odlučivati o najvažnijim pitanjima i te odluke će biti legalne, legitimne ali i sprovedene. U tom trenutku će biti najvidljivija potreba za svojevrsnim ‘restartom’ građanske i demokratske opozicije kod nas, što podrazumeva okupljanje oko najvažnije političke ideje, a to je Srbija na zapadu. Na ovaj način će biti izbegnuta zamka smišljenog stvaranja podela oko pitanja bojkota, jer bojkot nije politika već samo metod. Ovakav ‘restart’ građanske opozicije predstavlja ujedinjenje pojednica, organizacija, udruženja građana i partija, sa ciljem pravovremenog organizovanja za sledeće predsedničke izbore, jer se kod nas sa vlasti odlazi na predsedničkim izborima – zaključuje Olenik za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari