crtafoto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Opozicija u Novom Sadu sprema se za lokalne izbore, a većinski stav je da se na birališta treba izaći, jer postoji dobra šansa da se i uprkos svim nepravilnostima, smeni vlast Srpske napredne stranke. U koliko će kolona biti raspoređeni, još nije dogovoreno.

Vladimir Vrsajkov predsednik novosadskog odbora Stranke slobode i pravde kaže da se opozicija u Novom Sadu priprema za izbore i vode se pregovori sa drugim opozicionim partijama da se nastupi u jednoj ili možda dve kolone, sa ciljem da sve opozicione partije uđu u gradski parlament.

– Mi se aktivno spremamo za izbore. Konačna odluka biće još doneta, ali svakako ne želimo da predamo Novi Sad bez borbe, probaćemo na sve moguće političke načine, u saradnji sa našim partnerima, da oslobodimo grad od Srpske napredne stranke. Borba na izborima je neophodna, ali i saradnja svih opozicionih stranaka – rekao je Vrsajkov.

On je dodao, da se ne sme dozvoliti da Novi Sad narednih četiri godine opet ima samo nekoliko opzicionih odbornika kao što je to imao do sada. Ubeđen je i da opozicija ima realne šanse u Novom Sadu, ako sačuva svaki svoj glas.

– Već sam istup kolega iz Bravo koji su najavili izlazak na lokalne izbore, smanjio je neke dileme da li bi se eventualno išlo na bojkot u Novom Sadu, iako još nemamo ni datum izbora. Jasno je da nakon ove njihove odluke, bojkot u Novom Sadu teže ostvariv. Ako deo opozicije ne izađe, a deo izađe, pravi se samo usluga SNS-u. Mislim da postoji šansa da svi izađemo u jednoj koloni, kao i mogućnost da bojkota u Beogradu bude, a u Novom Sadu ne. U decembru je 80.000 Novosađana glasalo za nas i njihov glas mora da se čuje – rekao je Vrsajkov.

Narodna poslanica i potpredsednica Pokreta slobodnih građana Anna Oreg kaže da ova partija izlazi na lokalne izbore u Novom Sadu, ali ostaje da se vidi datum kada će se oni održati, te kom formatu i sa kim će PSG na njih izaći. Kako ističe, saradnja svih opozicionih partija je otvorena.

– Nije tajna da mi želimo izaći na sve izbore, ali to će biti nešto što će na kraju da se odluči unutar koalicije. Izbori u Novom Sadu nisu bili zapravo od 2016. godine, jer je na prošlim bio bojkot. Da pored ovih osam godina, još četiri naredne ovaj grad prepustimo SNS-u bio bi potpuni promašaj, tim pre što postoji velika mogućnost da se vlast promeni – kaže Oreg.

"Bojkot bi bio pogrešan, dogovaramo se u koliko kolona izlazimo": Opozicija u Novom Sadu se sprema za lokalne izbore 1
Foto: Danas/A. L.

Kada se pravi referedumska atmosfera, kako ističe, jedna kolona je uvek izglednija opcija, mada i ako bi opozcija išla u dve ili tri kolone, matematički bi to bio vrlo sličan rezultat.

– Vlast je nametnula već svoje teme poput „domaćih izdajnika“, ali mi želimo pre svega da se bavimo stvarima koje zanimaju građane Novog Sada, kao park na Telepu, rešavanje problema u zdravstvu koje bi u Novom Sadu moglo biti mnogo efikasnije ili urbanizam koji je kritičan – dodala je ona.

Radivoje Jovović kopredsednik novosadskog odbora stranke Zajedno smatra da je najbolje izaći na izbore i upotrebiti sve raspoložive mehanizme borbe protiv krađe istih.

Kaže da se pred lokalne izbore u Novom Sadu pripremaju tako što uspostavljaju saradnju i sa međunarodnim institucijama i posmatračima, razvijaju timove kontrolora koji će biti ne samo na biračkom mestu nego i van njih, ali pokreću važnu akciju odjavljivanja fantomskih birača sa novosadskih adresa.

– To znači da ćemo informisati, obaveštavati i detaljno upućivati sugrađane na koji način mogu da odjave lažne stanare sa svojih adresa kao i preminule, kako bi se izborili sa izbornom migracijom. U tu svrhu ćemo obići ceo Novi Sad. Za nas nije opcija bojkot već konstantna borba na terenu čitavim nizom različitih sredstava – rekao je on.

U ovom trenutku po njihovim istraživanjima, kao i na osnovu razgovora sa ljudima, jedna lista možda je i najbolje rešenje.

– Mi ćemo ići u pravcu jedne koalicije koja neće biti vođena centralistički i koja će definisati vrlo jasne lokalne politike sa lokalnim političkim licima. Na taj naćin ćemo uspeti da animiramo veći broj birača i ne treba da podrazumevamo podršku kao što je to opozicija znala ranije da uradi, zdravo za gotovo, nego da iznesemo šta je to što stvarno nudimo Novom Sadu – izjavio je Jovović.

Brajan Brković iz Građanskog pokreta Bravo, koji je prvi saopšto da će izaći na lokalne izbore u Novom Sadu, kaže da su oni od svog osnivanja u pripremi za lokalne izbore.

– Koncept liste koju smo predstavili je da to budu stručni ljudi i oni prepoznati u svojim komšilucima, u mikrozajednicama. Nismo organizacija koja se sastoji od jednog ili dva lidera, sa te strane nudimo potpuno horizontalni pristup – kaže Brković.

U narednom periodu objaviće i program, koji bi trebao da sadrži pet tačaka i koji su stvarali kako ističe od dole, anketirajući više od 5000 građana i razgovarajući o njihovim problemima.

– Smatramo da Novi Sad nema luksuz da bojkotuje još jedne izbore. Mi smo spremni da se borimo. Svesni smo da su ovi izbori daleko od regularnih, ali bez borbe nećemo se povući. Što se tiče koalicija mi smo otvoreni da razgovaramo i rasmatramo pravac koji vodi ka tome da se SNS smeni sa vlasti. U jednom momentu je bilo razgovor o jednoj koloni, međutim po nekim našim analizama, ukoliko već nije jednostavno izvesti jednu listu, preuzeli smo inicijativu da se oko naše ogaznizacije pozovu slične, poput Zeleno-levog fronta, Zajedno, ali i Pokreta slobodnih građana- izjavio je Brković.

"Bojkot bi bio pogrešan, dogovaramo se u koliko kolona izlazimo": Opozicija u Novom Sadu se sprema za lokalne izbore 2
Foto: A. L.

Brković smatra da bi se pun potencijal opozicije ostvario kada bi ona izašla u tri kolone; Srbija protiv nasilja, te pojednostavljeno rečeno levu i desnu kolonu.

Da li će Novi Sad dobiti desnu opozicionu listu i kako će ona da izgleda još je rano govoriti. Srpska radikalna stranka koja je sve ove godine bila često i najžešća opozicija naprednjacima u novosadskom prlamentu, na ovim lokalnim izborima možda će nastupati zajedno sa njima.

Predsednik radikala Vojislav Šešelj izjavio je da će ta stranka biti u koaliciji sa naprednjacima na lokalnim izborima u svim opštinama, osim u Sremskim Karlovcima i Bačkoj Palanci.

Predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić napomenuo je medijima da nema još nikakvog konačnog dogovora, ali da će biti „tako kako kaže predsednik stranke“.

Pokret obnove kraljevine Srbije sa druge strane, bio je dugogodišnji partner naprednjaka u Novom Sadu, ali su prošle godine izbačeni iz gradske koalicije i od tada su jedna od najaktivnijih opozicionih stranaka. Uz Novi DSS trebalo bi da okupe desno orjentisane opozicione birače u Novom Sadu.

Iz POKS-a kažu da ukoliko se ispune legitimni zahtevi opozicije o minimumu uslova za slobodne izbore, a to znači izbacivanje iz biračkog spiska lažnih birača koji po zakonu nemaju pravo glasa jer im prebivališta nisu validna, otvaranje medija za sve izborne liste podjednako i održavanje izbora i u Novom Sadu i drugim gradovima zajedno sa izborima u Beogradu, na izbore će izaći.

Ukoliko se ovo ne ispuni, neće.

POKS smatra da su izborni rezultati iz decembra u Novom Sadu pokazali da SNS nema većinu, osvojivši samo 39 odsto glasova i da je ključ pobede opozicije da izađe u dve programske i ideološke kolone, građansku i desničarsku.

– POKS će biti deo kolone umereno desnih stranaka u kojoj pre svega vidimo našeg partnera iz koalicije NADA, Novi DSS, ali možda i druge stranke desnice koje su na prošlim izborima ostale ispod cenzusa. Stranke desnice su na zadnjim izborima pre pet meseci osvojile ukupno 16,5 odsto glasova. Takva desna kolona u Novom Sadu ima potencijal da osvoji između 15 i 20 odsto glasova ovaj put i bude ozbiljan faktor u formiranju buduće gradske vlasti – izjavio je Dragan Miličević portparol GO POKS Novi Sad.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari