Koha: Optužnica protiv članova Samoopredeljenja zbog objava u vezi sa oslobađanjem Dejana Pantića 1Foto: LVV/Kossev

Specijalno tužilaštvo Kosova podnelo je danas optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv portparola pokreta Samoopredeljenje, Arljinda Mandžuke (Arlind Manxhuka), poslanika ove stranke u Prištini, Egzona Azemija, kao i osoba sa inicijalima K.E. i E.Z.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, optužnica protiv Mandžuke i Azemija podignuta je u vezi sa krivičnim delom „Izazivanje razdora i netrpeljivosti“ iz člana 141. stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakona Republike Kosovo (KZRK).

Ovaj slučaj je vezan za njihove izjave o oslobađanju Srbina – bivšeg policajca Dejana Pantića, koji je bio osumnjičen za „terorizam u saizvršilaštvu“.

„U međuvremenu, podignuta je optužnica protiv okrivljenih K.E. i E.Z. za krvično delo ‘Zastrašivanje’ iz člana 181. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZRK, pošto su sa umišljajem pretili oštećenim A.Š.(Sh) i M.B.“, saopšteno je.

Takođe, navodi se da su okrivljeni Mandžuka i Azemi, „zloupotrebom službenog položaja preko društvene mreže Fejsbuk“, namerno širili i izazivali mržnju i netrpeljivost prema oštećenima, tužiocu A.Š. i sudiji M.B, povodom odluke o promeni mere pritvora osumnjičenom D.P.

Mandžuka je rekao da nema informacije o optužnici, dok je Azemi kazao da zvanično nije dobio nikakvo obaveštenje o podizanju optužnice i da je o tome obavešten iz medija.

On je u odgovoru za Kohu rekao da nije iznenađen takvom odlukom, jer je, prema njegovim rečima, optužnica potekla od onih koji oslobađaju srpske zločince i teroriste.

„Oslobađaju one koji su napali policiju i institucije Kosova. To su isti oni koji podižu optužnice za statuse na Fejsbuku. A znate li zašto? Zato što je moja objava imala citat nacionalnog heroja Avnija Rustemija. Ovo je sistem sa ovim tužiocima koji se godinama nisu borili kako treba protiv zločina i korupcije. Ovaj sistem i ovi tužioci svesno ili nesvesno oslabađaju zločinca Radoičića i svesno ili nesvesno oni vredno služe Radoičiću i Srbiji. Neka znaju da nas ovakvim optužnicama niti zastrašuju, niti ućutkuju – naprotiv“, rekao je on.

Mandžuka i Azemi su ispitani od strane Specijalnog tužilaštva u avgustu ove godine u vezi sa njihovim izjavama o slučaju Pantić.

Mandžuka je tada optužio Tužilaštvo za progon aktivista vladajuće stranke i rekao da se nisu bavili prijavama ministarstva aktuelne vlade.

„Oko 250 je prijava prekršaja od strane ministarstava za vreme ove Vlade u vezi sa koruptivnim procesima. Postupanje tužilaštva nije bilo manjkavo, ali je često odbacivalo predmete sa jasnom situacijom. Međutim, Specijalno tužilaštvo nije pasivno, naprotiv, aktivnije je nego ikada u progonu građana sa prefiskom VV (Samoopredeljenje). Dakle ovo je ključna reč koja je impresionirala ovo Tužilaštvo. S tim u vezi, sutra sam pozvan na razgovor u Specijalno tužilaštvo povodom moje reakcije u vezi sa slučajem oslobađanja zločinca Dejana Pantića. Verujem da će mi tužilac sutra dati detalje“, napisao je Mandžuka na Fejsbuku.

I Azemi je rekao da ga je Tužilaštvo pozvalo na saslušanje „zbog moje reakcije u vezi sa slučajem oslobađanja srpskog zločinca Dejana Pantića“.

„Neki tužilac ili sudija se osetio ugroženim zbog jedne moje objave. Ja ne pretim, čak i ne ohrabrujem i nastaviću istim putem. Ovo tužilaštvo je uhvaćeno od kraja do glave, svaki put kada nešto napišem o njima, oni nađu dlaku u jajetu i pokrenu slučaj. Jednom 2015/16, a ovog puta za reakciju na Fejsbuku. Da, idem sutra, ali vam mogu reći da niti pretimo, niti se plašimo. Stajaćemo uspravno i nećemo saviti kičmu ni pred srpskim zločincima, ni pred milijarderskom mafijom, ni pred uhvaćenim tužiocima“, napisao je Azemi.

Državni tužilac je, kako se navodi, prilikom podizanja optužnice predložio Sudu da okrivljeni budu proglašeni krivim i kažnjeni po zakonu za krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari