Osmani: Ključno je da se proces liberalizacije viznog režima završi tokom češkog predsedavanja 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani istakla je danas na sastanku s ministrom spoljnih poslova Češke Janom Lipavskim da je ključno da se proces liberalizacije viznog režima završi tokom sadašnjeg češkog predsedavanja EU.

Iz predsedničkog kabineta je saopšteno da je Osmani istakla da je Češka važna saveznica Kosova, da dele osnovne demokratske vrednosti i posvećenost miru, bezbednosti i zajedničkoj budućnosti u evroatlantskoj porodici.

Posle sastanaka koje je predsednica Osmani nedavno imala s češkim rukovodstvom u Pragu, zahvalila je Lipavskom na konstruktivnom zalaganju Češke da se proces liberalizacije viznog režima okonča tokom češkog predsedavanja, navedeno je u saopštenju.

Osmani je govorila i o potrebi napredovanja Kosova na evropskom putu.

„Ona je istakla punu koordinaciju spoljne i bezbednosne politike Kosova sa politikom Evropske unije kao dokaz posvećenosti institucija i naroda Kosova evropskim integracijama“ i „napomenula da će Kosovo ove godine podneti zahtev za status zemlje kandidata“, dodato je u saopštenju.

O dijalogu s Beogradom Osmani je istakla da Kosovo „nastavlja da bude konstruktivna strana“ i da je „jedino rešenje koje doprinosi trajnom miru i stabilnosti proces usmeren obostranom priznanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari