Vjosa osmanifoto EPA-EFE/Olivier Matthys

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas na diplomatskom forumu u Antaliji da je Kosovo i u vreme rata izabralo mir i diplomatiju.Ona je na glavnom panelu lidera, sa temom „Napredak diplomatije u vremenima kriza“, rekla da su 90-ih godina „kada su građani Kosova bili žrtve genocida od strane srpskog režima“, izabrali sporazum iz Rambujea, iako veliki deo njega „nije bio“ ono što su tražili, „ali je bilo mirno rešenje koje bi zaustavilo rat“.

„Morali smo da kažemo ‘da’ tom sporazumu jer je otvorio put za saveze. U vremenima previranja i napetosti, veoma je važno znati ko stoji uz vas. Ako imamo prijatelje pored sebe, imamo ruku pomoći. Prijatelji ne zatvaraju oči pred tvojom patnjom, oni stoje uz vas da vam pomognu“, naglasila je Osmani.

Prema njenim rečima, „narod Kosova je prevazišao vekove okupacije, dugi niz godina je bio žrtva genocida, žrtve ratnih zločina, ima najveći broj ubijene dece u balkanskim ratovima, ima stotine silovanih žena“. „Uprkos ovom bolu, mi smo izabrali put dijaloga, mirni put“, kazala je kosovska predsednica.

Dodala je da primer međunarodne pomoći Kosovu treba da slede svi.

Diplomatski forum u Antaliji (Antalya Diplomacy Forum – ADF) počeo je u turskom gradu Antaliji na mediteranskoj obali, a na njemu učestvuju predstavnici 147 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari