Podneta prijava Građevinskoj inspekciji u Novom Sadu zbog rušenja Banovine 1foto: 021.rs

Akcija progresivne Vojvodine podnela je danas, 9. novembra, Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, prijavu u kojoj se traži odgovor na pitanje da li je Građevinska inspekcija naložila izvođačima radova na podzemnoj garaži Banovina da zaustave radove kako bi se detaljno ispitali razlozi urušavanja i stepen oštećenja zgrade Banski dvor.

Pored toga, traže da Građevinska inspekcija dostavi rešenje po kom osnovu je zabranjeno korišćenje dela objekta u okviru kompleksa Banovine, a ukoliko nije izdato rešenje o zaustavljanju radova na podzemno garaži, zahtevaju da se to pod hitno uradi, kako bi se ispitali razlozi urušavanja i oštećenja zgrade.

Podneta prijava Građevinskoj inspekciji u Novom Sadu zbog rušenja Banovine 2
Foto: APV

„U prijavi smo, takođe, skrenuli pažnju da prema Zakonu o planiranju i izgradi (član 176 „Ovlašćenja građevinskog inspektora“) inspektor ima ovlašćenje da zaustavi radove, da je u pitanju zgrada pod zaštitom kao spomenik kulture i shodno tome zahteva dodatnu pažnju nadležnih institucija (Zakoni o planiranju i izgradi, Član. 3), između ostalog i Uprave za inspekcije poslove, jedinice Građevinske inspekcije“, kazali su iz APV.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari