APV traži smenu člana Gradskog veća za kulturu u Novom Sadu jer nije reagovao na rušenje Banovine 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Akcija progresivne Vojvodine smatra da Dalibor Rožić mora biti smenjen s funkcije „zbog sramnog ćutanja, nečinjenja i dopuštanja da se zaštićeno kulturno dobro Kompleks Banovine urušava kao posledica radova na podzemnoj garaži“.

Oni podsećaju da su još 2. novembra 2022. godine, na osnovu nalaza građevinske inspekcije Grada Novog Sada „konstatovana su ozbiljna oštećenja zgrade Skupštine AP Vojvodine koja mogu dovesti do ugrožavanja stabilnosti zgrade“.

„Kao član Gradskog veća zadužen za kulturu koji tu dužnost obavlja od 2013. godine, Dalibor Rožić je morao biti upoznat s činjenicom da je Kompleks Banovine u Novom Sadu utvrđen kao spomenik kulture i da je bilo neophodno izdavanje saglasnosti na projektnu dokumentaciju za konzervatorske uslove, što Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, institucija zadužena za zaštitu ovog kompleksa, nije ispoštovao“ navodi se u saopštenju APV-a.

Kako dodaju, ponižavajuće je da se on nije nijednom obratio javnosti niti je na bilo koji način upotrebio svoja ovlašćenja da zaštiti to kulturno dobro.

„Sve to se događalo u godini kad je Grad Novi Sad nosio titulu Evropske prestonice kulture. Kultura nije samo zabava i prezentacija jeftinog i praznog sadržaja kroz različita dešavanja koja smo imali prilike da vidimo prošle godine. Novi Sad je i dobio ovu titulu najpre zbog svog kulturnog, materijalnog i nematerijalnog nasleđa, a ostaće upamćen po tome što ju je, umesto da zaštiti i promoviše, gradska vlast iskoristila za rušenje jednog spomenika kulture. Dalibor Rožić je bio dužan da reaguje i svojim ličnim integritetom pokuša da zaustavi i sanira ovu nezapamćenu sramotu“, zaključili su iz APV.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari