Pokretači Apela za KiM: Vučić priprema priznanje nezavisnog Kosova

Ostavite komentar


  1. Mogu da prihvatim da neko iznese kritike na racun Vuciceve borbe za KiM, ali tek onda kada ti isti iznesu i svoj predlog resenja, a posto ovde tog predloga nema, ovi pokretaci apela deluju neozbiljno.

    1. U potpunosti se slažem sa vama, kritikuje se samo radi kritike bez ikakvih realnih predloga za rešenje očiglednog problema. Lako je tako kada iza toga ne stoji bilo kakva odgovornost za sudbinu naroda i države.

      1. Slažem se. Apeluju napamet, ofrlje i tendeciozno. Nikad Vučić nije izjavio da će priznati Kosovo, a da li igra igru ili ne, videćemo. Apelantima je dat medijski prostor, dobili su šta su tražili. Ali, jeftino je sve to.

        1. Pa priznao ne priznao Kosovo je nezavisna drzava, a cudimse na Srbski narod koi jos ne moze da se oslobodi avetima proslosti. Kosovo je bilo do Nisa Ona jenikupirana od Srba jos od vreme turaka velikom seobom Albanaca od Niskog Sandzaka. samo pogledajte stotinama sela albanskog naroda od Nisa do sadasnje suzene granice Kosova. opametise srbski narode, nema napredka ovakvim razmisljanjem.

      2. Imate primer Danske i Farskih ostrva. Ima mnogo resenja samo ih vodja ne izgovara jer noje dobio taj zadatak.

    2. Postoji krivicno delo Izdaja, primeniti ga na svakoga ko pokusa da potpise nezavisno Kosovo.

      1. Takvim stavom vi pokušavate da odbranite komuniste koji su krivci što je KiM izgubljeno. Naime glavni krivci su :
        1). Tiito, što 1945. nije dozvolio povratak Srba na KiM, bio kum svakom 9-om detetu, doneo ustav 1974. (pokrajinama dao prava republike na samoopredelenje),… i
        2).Sloba što je svojom pogrešnom „tenkovskom“ politikom na KiM (kopirao tuđmanovu Oluju), izazvao 1999. bomardovanje Srbije od strane NATO-a, pod izgovorom da oni sprečavaju etnički progon milion Albanaca.

        1. Potpuno je tačno ovo što pričate. Nisam za Vučića, ali optuživati Vučića za izgubljeno Kosovo je kao kad biste rekli da se Prvi svetskirat vodio zato što je Princip ubio Ferdinanda.

          1. Samo da ga jos ne optuze da je deset godina bio Generalni Sekretar Srpske Radikalne Stranke i milosevicev Ministar Informacija, … ?!

          2. Немој тако, јеси ти за Вучића и за сендвич и за издају Косова, и за пљачку . Такви сте, нема ту помоћи. Једини проблем је што постоје спискови чланова СНС. У дигиталној форми, без могућности да буду спаљени.

          3. Alek, za Vučića si ti, još kako! Svi vi koji lični interes stavljate ispred opšteg, uvek nadjete izgovor. Dogovorio je On još davno priznanje Kosova, samo se našao na muci kako da to izvede. Od vas poltrona(od članova Vlade, SNS, do vas botova na dnu lestvice) očekuje da taj izdajnički čin pretvorite u herojski i da time još jedanput obmanete narod. MISLIM DA STE PROVALJENI!!!

        2. A „više od autonomije, manje od nezavisnosti“? Ovo što pišete je nacionalistički stereotip.

        3. Potpuno tacno.I bila biistorijska pravda da Vucic /radikal/preda Kosovojer su oni sa Milosevicem Tada kreirali sve.

        4. Ne znam koja je sve ovlašćenja drug Tito imao 1974. godine , mada ne verujem da je ON mogao da donese Ustav. Ali , sigurno znam da ni on nije imao pravo da potpiše kapitulaciju zemlje . A sada pričamo kako će Vučić da prizna Kosovo. Pa neka ga prizna slobodno , ko mu brani ? Ali u svoje lično ime .

    3. Pameti moja, … a da taj ‘neko’ (sa sve onih 54%, sto stalno glasaju za Agu Cipuljickog), bude narod Srpski, … na Referendumu?

    4. Otkud znam šta je sve AV potpisivao i kakva je obećanja davao? Kako mogu da dam predlog? Uostalom on je rekao da će građanima ponuditi rešenje za Kosovski problem. To je obećao za kraj februara prošle godine. Onda je organizovao putujući cirkus koji je nazvao „unutrašnji dijalog“, pa je obećavao da će se o tome izjasniti građani na referendumu, … Do sada iz njegovih usta nisam čuo ni jedan jedini predlog rešenja. Osim pojma „razgraničenje“ koji nikome nije jasan a verujem ni njemu. Sve u svemu stranci od njega očekuju da javno prizna Kosovo što će morati da učini kad tad. Ovim javnim prenemaganjima sebi prividno kupuje vreme koja mu je na izmaku.

    5. …kada bi neko znao kakav je Vucicev plan. I pored toga postoji podanicki sloj naroda koji mu veruje i kada ih ocigledno voza. Niti on ima plan, niti bilo ko ima plan koji je prihvatljiv i Srbima i Albancima. Bitno je samo da se lome koplja oko Kosova.

    6. Mario, evo predlog kako da se reši problem i da građani bolje žive. Neophodno je da DRŽAVA Srbija (uz pomoć EU, SAD i Rusije) reši DVA najvažnija zadatka, koja su povezana :
      1). postići KOMPROMIS sa Albancima i omogućiti formiranje ZSO sa velikim OVLAŠĆENjIMA i zaštitom srpskih svetinja na KiM, i
      2).sprovesti PRISAJEDINjENjE Srpske matici Srbiji (sever Kosova je kao Loto 7).

    7. Ovo je nova botovska taktika, ostavljaju komentare jedni drugima tako da normalni citaoci dobiju lazni utisak kako to i nije lose… Cista naZadnjacka pokvarena politika kojom od pocetka lazu narod dok ispunjavaju zahteve zapada i pljackaju i unistavaju drzavu i narod. Kao st ojedan rece, svi ste na spisku koji nece nestati !

  2. Zar je moguce da ovakve ideje neko iznosi u javnost ciji mozak ima ovakva misljenja i tvrdnje uzas jedan i sad mi kao opozicija trujemo se cijim misljenjima tako se dobija pristalica ne novinari gubi se bezanija i pogubno.Ko sme da tako nesto uradi dal taj ima mozak moze da uradi a da svakom Srbinu da po miliom dolara i da se skloni obezbedi a to su milijarde tako da lupetanja u listu Danas svakodnevno citamo a vlast slatko uziva i smeje se a nas saka setaca nista nemoze da uradi a da sad presednik organizuje izbore ubio bi nas od broja glasova koje bi dobio ne bi bilo ni ovoliko opozicije u parlamentu novinari ne zive sa narodom nasim vec sa zapadom koji ih za sicu eura kupi ko Siptare .

    1. Dao je već osnove državnosti, telefonski pozivni broj i stabilne granice sa prelazima i priznavanjem carinske službe. Šta radi Srpska policija na toj granici ako je Kosovo deo Srbije?

      1. Pa oni znaju da nema pvratak Kosova nego pokusaju da dodju u vlast proko ,,Kosovski problem,,problem sto ne postoji.Ako neka populisticka partija dodje u vlast gde stvarno mislu da ne peiznaju oficijelnu nezavisnost Kosova,sma Srbija i srbski narod ce da pati sta se albanaca tice te bije toliko relevanto,ima i druge drzave sto nisu u UN pa zivu vrlo dobro.Nika ne moze Srbija da okupira opet taj narod i tu drzavu i ako slucajno pokusaju opet ce da gubu rat samo ostace nkeliko hiljada zrtva ko sto je proslost nas ucio

        1. Dobro, a sto nas onda neprekidno proganjate za to priznanje k’o mutavi, kada vam, kazes, bas i ne treba? … Inace, u srpskom jeziku ‘Kos’ iz imena Kosova je vrsta male crne ptice. Objasni nam sta na siptarskom znaci rec ‘Kos’ iz imena ‘Kosova’?! Ni svoje ime za teritoriju na kojoj zivite nemate. Cak ste i to Srbima oteli!

          1. Niko vas ne proganja da bi sve normalno u vasim glavama bilo onda ne bi smo imali taj problem.Sloveniju Hrvatsku BH CG Makedonija su drzave sto ste priznali i nije bilo nikakav terat u vasim glavama pa sada igrade igru vasi politicara koji tacno znaju da je nezavisnost Kosova je zavrseni cin ali koriste za svoje politicke interese da dodju u vlast- isto ko Milosevic tada.Dobro bi bilo da priznate netavisnost Kosva to je tacno ali ako te ne radite vise gubite vi nego mi.Zivimo u 21 vek i moramo ita saznanje da svaki narod ima pravo da odluci za svoja peava.I srbska manjina na Kosovo mora imati svoja prava kao gradjani drzave Kosova ko svaki gradjan te drzave,tako je i za albansku manjinu u Pesevi Medvdje i Bjanovac.Ali ponekad mislim da narodu u Balkani zivu u svoju glavu u 15vek kuku nama

          2. Kosova ja albansko ime dodje od ime kosa ako ne znas sta to znaci nadji u internet.I ime Nis je albansko ali nije potrebno da udjemo u tkve teorije bitno je da u Kosovo zivi preko 90 posto albanaca i to je uvjek bilo

          3. „bitno je da u Kosovo zivi preko 90 posto albanaca i to je uvjek bilo“
            Ha,ha,ha… jel tebi Vucic nesto dodje? Mrtva trka ko je veci lazov. Po tebi crkve i manastire na KIM su podizali Albanci, car Dusan nije postojao a Kosovska bitka se nije ni desila.

  3. Ne znam koliko puta predsednik Vucic treba da ponovi da nikada nece priznati tzv. Kosovo da bi vi u to poverovali? Osim sto to kaze on i svojim delima i cinjenjem pokazuje da je tacno to sto govori! Opasno je sto ovakvim tekstovima narusavate jedinstvo srpskog naroda, koje nam je u ovom trenutku preko potrebno!

    1. Ne pišite nešto o čemu ne znate ništa kao i ja.
      Samo da napomenem da Vučića zapad ucenjuje sa nečim, ili su to snimljeni razgovori ili dokumenti. Ako nije kooperativan, sledi objavljivanje ili čak neki međunarodni sud.

      1. Pa u cemu je problem i da je tako..nije on rodjen sa pozicijom..pre ce biti da ako zeli i dalje da bude tu gde jeste..mora da uradi to to i to..a takav covek nije ni da vodi selo kamoli drzavu..

        1. Siguran sam da Vucic nece priznati Kosovo niti vrsi pripreme za priznavanje nezavisnosti obicna propaganda.

    2. Ne znam samo koliko puta je obecao da se nece kandidovati na izborima za predsednika Srbije. Prica se da glasaci opozicije razmisljaju svojom glavom, zato opozicija i ne moze da prodje bolje na izborima. Pitanje je kada ce glasaci predsednika poceti da razmisljaju svojom glavom ???

    3. Delimično ste u pravu – Vučić verovatno neće priznati Kosovo. Sa druge strane Albancima priznanje od Srbije nije ni neophodno. Njima treba članstvo u Ujedinjenim Nacijama, Interpolu i sl. I zato se Vučić s njima dogovara da trguju teritorijom dela Kosova za deo centralne Srbije i da se tako razgraničimo. A posle toga bi oni dobili mogućnost da se učlane u međunarodne organizacije i bez našeg formalnog priznanja. To je ceo plan. Dakle mi ih ne bismo formalno priznali ali bismo im dali sve ono što im treba da budu potpuno nezavisni i da ih onda i ostale zemlje priznaju. Vremenom bi se sasvim legitimno javila želja za ujedinjenjem sa braćom u Albaniji, preostali Srbi bi dobili ponude da prodaju svoja imanja ili bi ima na naki drugi način bila oteta, a oni proterani, Unesco bi Dečane, Gračanicu i druge manastire počeo da knjiži kao kosovsko kulturno nasleđe koje su pravili Albanci… A Vučić i Tači bi za sve bili nagrađeni Nobelovom nagradom za mir.

      1. Otprilike tako nesto.Osim da srpsko kulturno nasledje na kosovu,ili ono sto vi takvim nazivate,vec se vodi i zakonom kao kosovsko kulturno nasledje i kao takvo je i zasticeno posebnim zakonima a i dobije drzavnu materijalnu pomoc koja uopste nije mala,za odrzavanje i normalne potrepstine.

    4. Jasta! … Jos samo da nam tvoj sizofreni sticenik u predsednickoj fotelji objasni sta mu je to ‘kompromis’?! Cekamo ga vec 6 godina, kukumavci, preti, moli, trtlja budalastine, a na to pitanje ‘cuti k’o mutav’ …

  4. Bila Vlast ili opozicija daće Kosovo bez ikakvih problema. To je jedna te ista bagra koju zapad svremena na vreme rotira kako bi rulju držao u zabludi da će ovi promeniti nešto i tako kako kaže Radoš B. Rulji prodje život a ne shvati da je radi vlast opozicija NVO koje ima ko pečurke posle kise koje rade za zapadne interese i naravno zapadne ambasade koje su mirodjija svih desavanja u svojoj koloniji. Kolonije kao Srbija nisu za to da se razvijaju nego pljackaju orimer za to vam je Juzna Amerika Afrika delovi Azije da su neke zemlje tolko opljačkane da nije ostao kamen na kamen. Pa ove izbeglice sto su navalile i Evropu niko ne pita razlog njihovog oreseljenja. Ne pričajući da im je zapad i gace skinuo. Setimo se libije sad Venecuele to ova Srpska rulja nikako da shvati. Ovo sto zivite danas bice zlatno doba u odnosu na ono sta nas ceka kad bude dosao konobar sa računom. Kad Aca Srbin zaduži Srbiju za novih dodatnih 10 milijardi evra a fiskalni savet sa ostalom bagrom kaze Srbija se razdužuje onda je to društvo u velikom problemu. Zato je najbolje povuci se u ilegalu formirati mala al odabrana drużina čekati da se ovaj zapadno nametnuti kolonijalni sistem olupavs. Trajace to jos najmanje narednih 10 godina i u povoljnom trenutku izaci iz ilegale preuzeti vlast. A ovu bagru svima po zasluzi 1944 je bila pravo resenje.

  5. Rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom, ne možemo da prihvatimo jednostranu proglašenu nezavisnos. Srbija neće prihvatati nikakva poniženja po pitanju KiM i ponižavajuće predloge za rešenja

  6. Dosta je bilo vas sejača ratova i mržnje. Ko vam brani da uzmete oružje u ruke i pravac Kosovo. Mi samo čekamo da Nemačka otvori granice , pa da odemo da se nikada ne vratimo. A VI? Ratujte do mile volje. Srbija je već sad prazna , samo raste Beograd koji se puni takvim ne ljudima.

    1. Srijemac, … srecan put! Neki od nas znaju da rasklope ‘apovku’ za 17 sekundi, i kako se koristi, u odlicnoj su fizickoj formi, … a nadolazeca penzija nam se bas cini mrskom. 🙂

    2. Sejači ratova i mržnje su subotom na ulicama, pa se obrati njima, na pogrešnoj si adresi.

  7. Vučić je rekao da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i ja mislim da je bio ozbiljan.

    1. …ozbiljan i kada je rekao da se nikad nece kandidovati za predsednika, i kad je rekao da nece dirati penzije, i kada je rekao da ce Beograd na vodi biti zavrsen za tri godine, i kada je rekao da ce auto put prema Makedoniji biti zavrsen do kraja 2018.godine… Bio je on ozbiljan mnogo puta, a mi smo tu gde smo. Zaglavljeni. Mene je iskreno strah od svake njegove ozbiljno izgovorene reci.

    2. Nece da prizna Kosovo,ali ce dati saglasnost da Kosovo moze da se uclanjuje u sve medjunarodne organizacije-pa i u UN.To ja nacin na koji ce obezbediti put Kosova u UN!

  8. Ako je Kosovo nezavisna drzava zasto ih to toliko zulja nase priznanje. Nikakav potpis nista da se ne potpisuje jer bez nas to Kosovo nezavisno .E sad druga je stvar sto je glavonja obecao mocnicima potpis i gleda na sve nacine da opere tu kapitulaciju.Alo druze daj svoju dedovinu svoju zemlju pokloni svojoj braci siptarima a ne drzavnu .Niko se da sad to nije usudio a Musliju je spreman zarad jos koje godine vlasti i parce zemlje na severu Kosova ! Sramota kakav nam vodi zemlju -izdajnicki podanik sluga okupatora .Jedina nam je nada nasa crkva ali bojim se da ce i oni zacutati kad ovaj potpise kapitulaciju

  9. Ko kaže da će tako biti? Konačno rešenje donose Rusija i Amerika. Zar je Slobodan Mološević hteo da nas NATO bombarduje?…Hoćemo mir na Balkanu i NATALITET u SRBIJI

  10. Kako neko ne razume da konfilkt sa Prištinom ne može biti „zamrznut“. Ne postoji dugme „pauza“ u međunarodnim i geopolitičkim odnosima. Ne možete pauzirati ili zamrznuti život ljudi. To što ćete se vi praviti da problem ne postiji ne znači da će životi ljudi na Kosovu stati. Odgovorne države probleme rešavaju, a ne okreću glavu od njih.

    1. Botino nepismena, pogledaj primer Kipra. U severnom delu ne da ne vazi ustav Kipra tamo vise nema ni Grka. Tamo je vojska Turske vec 40 godina pa opet nijedan grcki politicar na Kipru ne predlaze razgranicenje i priznanje.

  11. Највећи непријатељ Србије нису шиптари. Они немају амбицију да скину вођу! Реалност је проста: држава Србија је Александар Вучић. Није народ, народ се увек може заменити, али А.В. је један и незамењив!
    Када се тако поставе ствари онда све ово постаје логично…

  12. kosovo nikad nije bio deo srbije ni istorijski ,bio samo okupirana,nije bio vasa ni kad ste bili na kosovu,kosova je drzava priznate ili ne vas problemsam0o ako clanstvu u eu morate priznati nezavisnost,a inace za kosovu ne pita vas niko za kosovu pitaju oni koji su branili a ne oni nkoji su srusili,pitaju oni koji su vecinaali i oni koji hoce biti njen gradjan i nkoji se ponasa kosovar i vole svoje drzavu o koje hoce ziveti u nje.inace ko oce bolje nek ide srecan put,dosta toga kosova nije drzava kosovo je deo srbije,mi ne znamo neke drzave kako izgleda drugo,imamo policije granice carine sad imamo i nasu vojsku,priznali su nam najsilne drzave sta ocete vise od toga dali ste slepi,bolje za vas sto pre da normalizujete odnosi sa kosovom jer nema drugog alternativa susreti smo komsije inace

    1. Citaj malo istoriju, pogledaj malo manastire i crkve po KIM pre nego sto pocnss da pricas nebuloze.

  13. I još vam ne ide u glavu? Dakle , oni koji su ognjem i mačem stvarali veliku srbiju , ostvariše u miru ……,veliku albaniju. Ccccc, kakvog ste samo saveznika mogli imati u Hrvatskoj , a trebalo nas je samo pustiti da odemo u miru , ta danas nitko u svijetu ne bi nit znao da postoji tamo nekakvo kosovo, al što češ …, zov velike srbije bio je prejak…Moje iskreno saučešće…

  14. Pa to se zna vec vise od godinu dana. Da li ste ga culi da je rekao I jednu rec protiv stvaranja kosovske vojske. Nije!!!! SPS sa Milosevicem I Seseljom su navukli nesrecu srpskom narodu, sa njima mora da se tragedija zavrsi. Oni nece doveka vladati ali ce mo ih za priznanje Kosova ako to uradi goniti svim PRAVNIM sredstvima. Da se ne obmanjujemo I opozicija nije nicemu, sve su to istroseni I blamirani ljudi.

  15. Kao prvo za mene niko nema rešenje za Kosovo, pa ni sam Vučić. Kritike neprihvatam od onih koji su najodgovorniji za stanje u južnoj pokrajini. DOS je kriv, a pre njega pogrešna politika Miloševića, primorava da mi igramo po ovako teškom modelu.

  16. Miki Rudinski nije potrebno da smejes nego moras nesto u skolu uciti pa onda da vidis gde stojis.Car Dusan je kasno usao u Kosovu i kada je tu dosao je bilo sve albansko i nije ni jedan jedini srbin u tlu Kosove ziveo.Ako ti meni spominjes bitku na Kosovu protiv turaka ta vasa bitka je izgubljena ali vas narod uvjek izgubljene bitke slavi.To apsolutno nema bikakav dokaz da Kosovo bilo srbsko .Sta se tice manastire to su sve bile albanske crkve kada ste usli sa silom u Kosovu pa ubili i isterali civile poklali djecu i zene onda uzeli ste te Manastire ko da su srbske to ti je istina.Ali opet kazem ostavite historibu inace trebate da se vratite u Karpatama.Mnogo teritorije ste od nas uzeli ali siguran sam da becete vise i siguran sam da ce nove generacije ziveti u miru i dobru susetsvu u EU ako srbija uspje da se odvoji od sovwnistickw misljenje i ako narod se probudi i trazi izvinjenje za celu bivsu Jugoslaviju gde su srbski sinovi ucinili genocit protiv drugi narada te bivse drzave .Najbolji primer za vas je Njemacka i ponasanje svog naroda posle deugog scetskok rata,pa zbok toga su tu gde jesu

  17. Po meni čelnike stranaka koje su na vlasti i u opoziciji treba zatvoriti u jednu prostoriju i dok se ne dogovore o rešenju pitanja Kosova nepustati iz te prostorije.Sa tim predlogom izaci pred narod, a ne ovako jedni druge napadaju i zavadjaju srpski narod po ovom pitanju.Ja bi priznao kosovo ,ali samo pod uslovom da da neko garantuje da ce Srbiji biti isplaceno prirodna bogastva koja se nalaze na toj teritoriji.Da svet garantuje da se Srpske svetinje nesmeju rušiti .Da se isplati Srbiji sve što je uložila na Kosovu.Da svet garantuje da u buducnosti nikad nece dozvoliti da se Srbija više deli.

  18. Je li, a ovi potpisnici, da li je u njihovim porodicama bilo pacijenata ustanova zatvorenog tipa? Strasno. Strasno. Ako su takvi alternativa vucicu, nema sta drugo da se kaze, osim da se parafrazira drug Tito: zemlja koja ima takvu mladost, srednje doba i starost ne mora da brine za svoju buducnost. Ali stvarno, ta kolicina iracionalnosti i negiranja stvarnosti oko tog kosova, to nema ni u onim plemenima kad se nagutaju pecurki, ili sta vec rade. Strasno. Kakvi su to ljudi kad je u odnosu na njih vucic etalon za racionalno i logicno razmisljanje? Strasno. Da budemo realni, onaj ko hoce da zivi u okruzenju gde su takvi vecina, i da mu deca na takvom mestu „zive“, taj je toj deci zlotvor, a sam je kandidat za pomenutog pacijenta ustanove zatvorenog tipa. Strasno.

Ostavite komentar


Politika

Kurti: Dinar na Kosovu pripada prošlom veku 10

Kurti: Dinar na Kosovu pripada prošlom veku

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da dinar kao sredstvo plaćanja na Kosovu pripada prošlom veku i vremenu nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, i poručio da ga Srbija ne može nametnuti, prenosi Reporteri.

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.