POKS: Zakon o nestalim bebama roditeljima da pruži istinu a ne novčanu nadoknadu 1Žika Gojković Foto: J. Z. T.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) zatražio je danas izmene i dopune Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, radi njegove efikasnije primene ali i otkrivanja istine.

Kako je saopšteno, predsednik POKS Žika Gojković ocenio je da opcija da roditelji čije su bebe ukradene „umesto istine šta se sa njihovom decom dogodilo dobiju novčanu nadoknadu“ opravdano kod njih izaziva ogorčenje što je, prema njegovim rečima, rezultitralo time da ni deseti deo roditelja nije ni podneo tužbe.

„Od preko 7.000 roditelja u Srbiji koji traže istinu o svojoj deci, samo njih 684 podnelo je tužbe sudu po zakonu o nestalim bebama, što jasno pokazuje da taj zakon nije dobar i da je neophodno da se menja“, kazao je Gojković.

On je rekao da cilj države treba da bude razotkrivanje mreže trgovaca decom, najstrože kazne za odgovorne i da se roditeljima koji decenijama tragaju za svojom decom otkrije istinu a ne da se isplatom novčane nadoknade to pitanje zatvori, kao što je od nas tražila Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari