Policija Kosova: Uhapšeni Srbin osumnjičen za ratni zločin 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Policija Kosova uhapsila je kosovskog Srbina D.M. koji je osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništa, saopšteno je danas.

Osumnjičeni se u saopštenju tereti da je to delo izvršio, dok je bio zatvorski čuvar u Lipljanu, tokom rata na Kosovu.

Hapšenje je izvršila Direkcija za istraživanje ratnih zločina Kosovske policije u saradnji i po ovlašćenju Specijalnog tužilaštva Kosova.

„Obezbeđeni su dokazi za postojanje osnovane sumnje da je u saučesništvu sa drugim pripadnicima, u periodu rata na Kosovu, u svojstvu službenog lica (čuvar zatvora) u Prištini, tačnije u zatvoru Lipjani, na sistematski način, osumnjičeni vršio torture, fizičko i psihičko nasilje, zlostavljanje i nehumano ponašanje i po život opasnog maltretiranja albanskih zatvorenika“, navodi se u saopštenju policije.

Policija je, po nalogu postupajuće sudije, izvršila kontrolu u kući osumnjičenog, gde su, kako piše u saopštenju, kao materijalni dokazi oduzeti revolver „Zastava“ kalibra devet milimetara i 136 metaka istog kalibra.

Policija je oduzela vojni nož, metalnu šipku, dokumenta, odluke, beleške, lični telefon i drugo, dodaje se u saopštenju.

Uz konsultacije sa tužiocem Specijalnog tužilaštva, sa osumnjičenim je obavljen razgovor u prisustvu branioca, zbog sumnje da je umešan u krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari