Unutrašnja politika u Srbiji je veoma zbunjujuća i zbog toga želimo da se informišemo o svemu što se u toj državi dešava. Recimo, zaokreti i promene vode ka stvaranju novih koalicija među srpskim političkim strankama, navodi se u dokumentu američke obaveštajne kompanije Stratfor pod nazivom „Analitičke smernice: Teme i pitanja za istraživače“, koji je „procurio“ u javnost preko Vikiliksa.


Kako se ističe u prepisci Stratforovih istraživača Marka Primorca i Marka Papića, od posebnog značaja je da se prate odnosi Rusije i Srbije. „Ne zanima me da li dve države imaju prijateljsku fudbalsku utakmicu, moramo znati i za to. Potrebno je da motrimo na svaku energetsku kompaniju koju kupe Rusi u ovom regionu, kao i na svaki korak ruskih lidera / političara / biznismena na Balkanu“, piše u dokumentu zapravo jednom od više miliona Stratforovih poverljivih mejlova, koje je Vikiliks prošle sedmice počeo da objavljuje.

Elektronska dokumentacija ove privatne kompanije iz Ostina u Teksasu sadrži obaveštajne informacije i poverljive analize iz svih delova sveta, pa i u vezi s prostorom bivše Jugoslavije.

U odeljku „Balkan“, u pismu koje je Primorac poslao Papiću, navodi se da Srbi sa severa Kosova mogu „buknuti u svakom trenutku, kao i Albanci u dolini Preševa i muslimani u Sandžaku“.

U smernicama istraživačima Stratfora poručuje se da su odnosi Srbije sa drugim zemljama u regionu problematični, kao i da pažljivo motre na ekonomske prilike u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Što se tiče bezbednosne situacije na Balkanu, u dokumentu se navodi da je ona „složena“, i da se „na oku moraju držati problemi u Bosni“.

„Bilo je pokazatelja da etničke grupe u Bosni traže autonomiju ili će nasilje ponovo biti na pomolu. Glavni problem odnosi se na razmirice Muslimana i Hrvata. Bosna je „ključ“ ovog regiona. Takođe, vidljivo je povećanje neonacističkog nasilja, naročito protiv Mađara u Vojvodini, Roma, Srba i drugih manjina, poput muslimanske, u Hrvatskoj, kao i u Bugarskoj“, piše u Analitičkim smernicama Stratfora.

Kako se dodaje, organizovani kriminal mora pažljivo da se prati, a zemlje na koje treba posebno obratiti pažnju su Hrvatska, sa visokim organizovanim kriminalom, Makedonija, Albanija/Kosovo, gde treba nadgledati aktivnosti „albanske rulje“. „Crna Gora je cela zahvaćena organizovanim kriminalom, uključujući i vladu. Tu je i Bosna, u kojoj je veoma visok prodor organizovanog kriminala, i to s dvostruko važnim ruskim vezama“, piše u dokumentu Stratfora.

Kada je reč o protestima, neredima i sindikalnim aktivnostima, „nisu organizovani kao u Zapadnoj Evropi, ali demonstracije proizvođača mleka u Bugarskoj i radnički protesti u Bosni su glavni problem“. „Imajte u vidu da su protesti albanskih rudara osamdesetih godina prošlog veka gurnuli, na neki način, region u konfrontacije“, naglašava se u tom dokumentu.

Istraživačima se sugeriše da posebnu pažnju obrate na pojavu bilo kakvih „neoubičajenih“ akcija islamističkih terorističkih grupa u regionu, ali i na zaplene droge i oružja.

Što se tiče političkih problema, akcenat se stavlja na BiH. „Bosna, Bosna, Bosna. Svaka podela u federaciji muslimana i Hrvata može da predstavlja problem. Tu je i radikalizacija Republike Srpske“, naglašava se u analizi.

U Stratforovom dokumentu piše da je Bugarska regionalni centar prostitucije, trgovine ljudima i narko-lanaca. „Organizovane kriminalne grupe su aktivne i uticajne. Kompanije su često na meti ucene i njihova imovina se uništava. Evropska komisija je sredinom jula 2008. zamrzla sredstva u vrednosti 1,6 milijardi dolara namenjenih Bugarskoj zbog veza vlade sa organizovanim kriminalom, što pokazuje da je korupcija i dalje prisustva i da dostiže najviše ešalone vlasti“, navodi se u Analitičkim smernicama.

Crna Gora cela pod organizovanim kriminalom

„Organizovani kriminal mora da se prati vrlo pažljivo. Moramo da budno motrimo na svaki događaj na Balkanu koji je u vezi sa organizovanim kriminalom. Države koje posebno treba nadgledati su Hrvatska, jer je u toj zemlji visoka stopa organizovanog kriminala, Makedonija i Albanija/Kosovo, gde posebnu pažnju treba obratiti na „aktivnosti rulje“. Crna Gora je cela pod organizovanim kriminalom, uključujući i vladu. U Bosni je sve veći prodor kriminala, gde su naročito važne ruske veze“, ocenjuje američka obaveštajna kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari