Popović i Čen Bo: Beograd u oktobru domaćin samita o inovacijama u okviru mehanizma 17+1 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE/ KABINET MINISTRA ZA INOVACIJE I TEHNOLOŠKI RAZVOJ/ DS

Beograd će u oktobru biti domaćin ministarskog samita o inovacijama u okviru mehanizma saradnje 17+1 koji okuplja zemlje Centralne i Istočne Evrope i Kinu, potvrđeno je na sastanku srpskog ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i kineske ambasadorke u Srbiji Čen Bo.

Na sastanku je rečeno da će na samitu učestvovati kineski ministar za nauku i tehnologije Vang Džgang i da je taj skup najznačajniji događaj za Kinu u oblasti inovacija u Evropi, saopštio je Popovićev kabinet.

Kako se navodi, Popović je informisao Čen Bo o sastancima koje je imao tokom nedavne posete Kini, gde je učestvovao na Drugom kineskom digitalnom samitu u gradu Fudžou.

Rekao je da je tokom boravka u Kini pozvao lidere najvećih kineskih digitalnih kompanija, kao što su Alibaba, Tencent, Net dragon i Baidu, da otvore svoje inovacione i razvojne centre u Srpsko-kineskom industrijskom parku u Borči i dodao da će Srbija izgradnjom tog parka postati glavni tehnološki partner Kine u Evropi u okviru inicijative „Pojas i put“, navodi se u saopštenju.

Bo je kazala da će inovacije biti jedna od najznačajnijih oblasti za saradnju Kine i Srbije u budućnosti, izrazila zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa u oblasti inovacija i digitalizacije i ukazala na značaj izgradnje Industrijskog parka u Borči za njihovo dalje unapređenje, dodaje se u saopštenju.

Popović je, kako se navodi, zahvalio kineskoj ambasadorki na „principijelnoj podršci“ Pekinga po pitanju Kosova i dodao da će Srbija nastaviti da pruža snažnu podršku politici „jedne Kine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari