Poruka mitropolita Joanikija povodom godišnjice pogroma: Sporazum je neprihvatljiv ako je po njemu Kosovo nezavisna država 1foto-Aleksandar-Roknić Danas

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ocenio je danas da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.

Srbije nije potpisala taj sporazum, ali ako je tekst sporazuma definisan kao okvir za dalje pregovore, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država, onda je on u potpunosti neprihvatljiv, rekao je vladika Joanikije u intervjuu Radio Svetigori povodom 19. godišnjice od martovskog pogroma.

Pripadnici Kfora nisu prstom mrdnuli dok su pljačkali i palili svetinje, devet crkava u Prizrenu, među kojima i Bogorodicu Ljevišku, Bogosloviju i rezidenciju episkopa raško-prizrenskog. Eto kakva nam je bila nemačka zaštita, ocenio je Joanikije i dodao da su Francuzi dopustili da bude opljačkan i zapaljen manastir Devič.

Dvoličnost koju su tada pokazali Nemci i Francuzi ne sme se zaboraviti, a francusko-nemački sporazum je još manje je sigurnost za srpski narod i njegove svetinje na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari