Inicijativa će proći bez velike predstave: Povodom zahteva Srbije za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN zbog stanja na KiM 1Foto: ANDREW GOMBERT

U Misiji Gvajane, koja u februaru predsedava Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, potvrđeno je juče da su primili zahtev Srbije za zakazivanje vanredne sednice SB zbog situacije na Kosovu i Metohiji i da će ovo telo UN o njemu izjasniti.

U diplomatskim krugovima kažu da je zasad teško proceniti da li će hitna sednica koju Srbija traži biti zakazana, dok politički analitičar Dušan Janjić smatra da bi najveći domet inicijative Srbije mogao da bude posebna tema u okviru redovnog razmatranja izveštaja Unmika o situaciji na KiM, na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

Najveći pesimista u pogledu sazivanja vanredne sednice SB je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji očekuje odbijanje zahteva Srbije podnetog u ponedeljak, dan uoči 20. godišnjice neupešnih „kosovskih“ pregovora u Rambujeu koji su prethodili NATO bombardovanju SR Jugoslavije.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić tvrdi da ima potvrdu ambasadora Gvajane u UN da će sazvati sastanak na kome će se razmatrati inicijativa Srbije. Prema Dačićevim rečima, aktivnosti su sada na MSP, dok su Kancelarija za KiM i pregovarački tim koji vodi Vučić pripremili sve ostalo.

– Teško je predvideti da li će hitna sednica biti sazvana, ali verujem da će to nje, ipak, doći jer je SB UN jedini organ sa legitimnim pravom da raspravlja o KiM. EU, NATO, G7 nemaju to univerzalno pravo, kaže za Danas Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i nekadašnji šef diplomatije SRJ.

Inicijativa će proći bez velike predstave: Povodom zahteva Srbije za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN zbog stanja na KiM 2
foto EPA-EFE/JUSTIN LANE

Prema njegovim rečima, inicijativa Srbije „ima pozitivne efekte – pre svega legitimiše autoritet SB UN kao jedinog mesto za raspravu o statusu KiM i trajnu vrednost i važnost Rezolucije 1244 SB UN“.

– Takođe reafirmiše suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i principijelno pozivanje na poštovanje međunarodnog prava i povelje UN. Takođe podseća i na principe na osnovu kojih je Generalna skupština UN 2010. dala mandat EU da olakšava dijalog Beograda i Prištine. Čini se da se EU nije držala mandata jer se Ohridski i Briselski sporazumi teško mogu smestiti u olakšavanje dijaloga – više imaju ultimativni karakter nego što su diplomatsko rešenje. Zabrinjavajuće je i to što se sada radi na tome da se obaveze iz ovih sporazuma premeste u Poglavlje 35 u pregovorima o pridružvanju Srbije EU, jer to nije ispregovaran nego nametnut okvir, objašnjava Jovanović.

On se nada da će „SAD naći interes da se ne protive ovoj sednici, jer bi u protivnom to značilo da EU sve radi kako treba, da nema razloga za korekciju u ponašanju Brisela i međunarodnih faktora, kao i Prištine, čiji su zabrinjavajući potezi nastavak etničkog čišćenja i progona Srba sa KiM, koje niko nema pravo da mirno posmatra“.

– Samo podnošenje inicijative za hitno zasedanje SB UN već proizvodi posledice, ali prema onome što znam, ne postoji interes da se od toga pravi velika predstava – posebna sednica SB UN. Prema mojim saznajima, to će uskoro – za mesec ili dva, biti posebna tema u okviru Izveštaja Unmika o stanju na KiM. Glavni argument za posebnu sednicu treba da bude etničko čićenje, ali podaci iz inicijative Srbije govore da Beograd prekasno reaguje i da puca topom na komarca, procenjuje Dušan Janjić.

On ističe da iza ovog Vučićevog poteza stoje „unutrašnji i spoljnopolitički ciljevi“.

Prema njegovom mišljenju, „Vučićev potez deluje hrabro, ali u suština je skidanje odgovornosti za novu realnost na KiM koju želi da prebaci na SB i vlade drugih država“.

Janjić ne isključuje ni mogućnost da predsednik Srbije ovom inicijativom u SB želi i da „bitno promeni pregovaračku poziciju odnosu na Prišinu i NATO“, što zavisi od podrške država članica Kvinte ili SAD na osnovu interesnog dogovora koji bi podrazumevao i izručenje odgovornih za napad na pripadnike Kfora iz sastava NATO prošle godine u Zvečanu i Banjskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari